Marmara denizi kusmaya devam ediyor!

Biz Mudanya’da, Mudanya’nın penceresi, en güzel yeri Yıldıztepe’de kahvaltı yaparken, epeydir görmediğimiz müsilaj önümüzden geçerek Trilye tarafına doğru gitti.

Tam o saatlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara’da müsilajın (Deniz salyası) görülmediğini söyledi.

Hakkını yemeyeyim, bir de eylem planı açıkladı.

2024 yılına dek “Marmara’ya pis su akıtan fabrikaların biyolojik arıtması gerçekleştirilecek” dedi.

 **** 
Birlikte deniz salyasını izlediğimiz Namık Göz, konunun uzmanı Bandırma’daki öğretim üyesinin görüşlerini aktardı bize…

İstanbul’un, Tekirdağ’ın, Bursa’nın İzmit’in lağım çukuru gibi kullandığı Marmara denizinin su sıcaklığı düşmüyor.

Böyle olunca da deniz salyası geçen yıldan bir ay erken çaldı kapımızı…

Önümüzdeki süreçte deniz suyu soğumazsa daha çok göreceğiz insanın içine boca ettiği kirlilik nedeniyle oluşan ancak denizin kustuğu salyaları…

 **** 
Müteahhitlere paçayı kaptırmadan, Mudanya’nın milyonlarını bir kişinin cebine aktarmadan, kendi çalışanlarının emeğiyle yükselen Yıldıztepe projesinin geldiği son durumu göstermek, Güzelyalı’nın iptal edilen planlarına ilişkin görüşlerini aktarmak üzere bizi ağırlayan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, müsilaj soruma karşılık, “Biz İstanbul Büyükşehir’den yardım istedik. Ekrem başkan sağ olsun, aracını gönderdi, temizliğe başladık. Bursa Büyükşehir de ben 2014 yılında seçildikten iki gün sonra iki deniz temizleme aracını buradan alıp Gemlik’e gönderdi. Şimdi onlardan biri kayıp, öbür ahtapotu göndermişler, göstermelik bir şeyler yaptılar, o kadar” dedi.

MUDANYA BELEDİYESİ TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR!

Deniz soluyan Mudanya’yla ilgili bir başka güzel gelişmenin de müjdesini verdi Başkan Türkyılmaz…

Türkiye’nin ilk bilimsel dalış merkezi Mudanya’da kurulacak.

İtalya Pisa Üniversitesi deniz biyoloğu, Bilimsel Dalış Okulu Kurucu Başkanı Prof. Francesco Luigi Cinelli danışmanlığında Tirilye Taş Mektep’te bilimsel dalış merkezi ve yaz okulu kurulacak.

Mudanya Belediyesi tarafından yeniden yaratılan Taş Mektep de böylece önemli bir işleve kavuşmuş olacak.

Su altı arkeolojisi ve biyolojisi alanında Mudanya’da belirli bölgelerde deniz haritası çıkarılacak ve biyolojik arıtma kurulacak.

Bu da deniz salyası ile mücadelede önemli avantajlar sağlayacak.

Hayri Türkyılmaz bu işbirliğinin şu olumlu sonuçları doğuracağını söyledi:

Marmara Denizi’ni koruma ve yaşatma adına önemli bir projeye daha imza atacağız. Mudanya’da su altını kültürel ve bilimsel faaliyetlerle keşfedecek, oluşturulacak koruma alanlarıyla deniz canlılığını koruma adına bilimsel çalışmaların izlendiği bir merkeze ev sahipliği yapacağız.”

GERÇEKTE NE OLUYOR?

Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, İnşaat Mühendisleri Odası Sekreteri Elif Kibar Topçu’nun da katıldığı Mudanya buluşmasında ana konumuz pek çok kez iptal edilen, bu yüzden binlerce vatandaşın mağduriyetine yol açan imar planları…

Teknik konulara girmek istemem ama işi özü şu, geçmişin AKP’li, ANAP’lı, hatta DSP’li belediye başkanları döneminde yasalar hiçe sayılarak zeytinlikler imara açıldı.

Ne karşılığı yapıldığını tahmin edersiniz!

Hem Mudanya Belediyesi hem de Bursa Büyükşehir Belediyesi, yasanın zorunlu tuttuğu Tarım İl Müdürlüğü’nden görüş alınması kuralına uymadan planlar yaptı.

Olay geldi mahkeme duvarına tosladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi diyor ki, “Bir şey olmaz, suç işlesen de önemli değil, yapılaşmış yerleri imara aç, bana gönder!”

Mudanya Belediyesi diyor ki, “Vallahi, billahi suç işlemem. Zeytin Yasası orada duruyor. İptal edilen alan 447 hektarın planını senin istediğin gibi yapıp göndereyim ama 47 hektar zeytin alanında kaldığı için yapmam. Ona göre!”

Bilek güreşi devam ediyor.

Kasım ayında Mudanya Belediyesi yeni planı yapıp yukarıya gönderecek, bakalım Bursa Büyükşehir Belediyesi ne yapacak?
 **** 
Bu yazının dipnotu: Daha önce konuyu dile getirmiştim. 1995 yılında çıkan Zeytin Yasası değişmeden, kesin çözüm bulunamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.