M.K.Paşa’nın tepesinde siyanür

Sarpdere, Karadere, Tümbüldek Kaplıcaları ve Belediye Arıtma Tesislerini de içine alan maden arama çalışmaları köylüleri isyan ettirdi.
Mustafakemalpaşa’nın tepesinde siyanür tehlikesi
Mustafakemalpaşa Kömürcükadı, Şapcı, Akarca, Güveçdere, Bahariye ve Muradiye Sarnıç köyleri sınırlarını kapsayan 20 bin hektar alandaki “Altın arama çalışmaları”yla başlayan siyanür tehlikesi ilçenin üstüne kabus gibi çöktü.
Kanada kökenli paravan bir şirket olduğu öne sürülen Evra Cian adlı grubun Ankara’lı bir şirketle ortaklık yaparak Huğla Tepesi’ndeki doğa harikasını katletmeye başlaması şaşkınlık yarattı. Mustafakemalpaşa Suuçtu Şelalesi’ni de içine alan çok geniş bir alanda maden aramak için sondaj çalışmaları başlatan şirketin Fethullah Gülen destekli olduğu söyleniyor. Mustafakemalpaşa ve bir çok köyün içme suyunu sağlayan Sarpdere, Karadere ve Tümbüldek Kaplıcaları ile Belediyesi Arıtma Tesislerini de tehdit eden garip çalışmalarla ilgili konuşan köylüler tek güvence olarak ÇED raporunun onaylanmamasını görüyor. Gülen cemaatine ait olduğu söylenen şirketlerce Bergama Kaz Dağları başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde acımasızca doğa katliamı yapıldığı ileri sürülüyor. Huğla Tepesi’nde 200 yıllık meşe ağaçlarının yer aldığı ormanlık alanda kazı çalışmaları yoğun bir şekilde devam ederken, ilk verilere göre % 90 başarı elde edildiği öğrenildi. Doğal güzelliklerin yok olacağı endişesini taşıyan Mustafakemalpaşalı köylüler siyanür tehlikesine dikkat çekerken, “Bizler bu ormanları, namusumuz gibi koruduk. Kışlık odun ihtiyacımızı bile bu alanlardan karşılamadık. Bir dikme odun kesen köylüye ecel terleri döktüren devletimiz yabancılar karşısında çok cömert davranıyor. Altın madeni üzerinde otururken devletimizin bundan haberdar olmaması düşündürücüdür. Canımız gibi koruduğumuz alanların yok edilmesine izin veremeyiz. Sonuna kadar direneceğiz. Gerekirse yeni bir Bergama oluruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler. GÜMÇED devrede Mustafakemalpaşa’daki ilginç gelişmeleri yakın takibe aldıklarını belirten Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Adnan Önürmen “Ormanlarımızın peşkeşlenmesine göz yumamayız. Madenlerimizi yabancılara yedirirken, çocuklarımızın siyanür tehdidiyle büyümesini kabul edemeyiz” dedi. Önürmen’in yarın Mustafakemalpaşa’ya gideceği ve Huğla Tepe’de inceleme yapacağı öğrenildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.