Küresel iklim değişikliği buğdayı vurdu!

Küresel iklim değişikliği buğdayı vurdu!
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuz hava şartlarının buğday ve arpa da hastalıklara yol açarak büyük zararlara sebep olduğunu belirtti.
Karaca, aralıksız devam eden yağışlardan dolayı hububatta meydana gelen külleme hastalıklarıyla ilaçlı mücadele yapılamamasından dolayı bu ürünlerde önemli ölçüde zarara ve rekolte kaybına ne-den olabileceğine dikkat çekti.
Karaca, “Odamız, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Bayer ilaç firması uzmanlarıyla işbirliğine giderek, ilaçları temin etmesine karşın olumsuz hava şartları mücadeleyi imkânsız hale getirmiştir.
Belirtilen hastalıklar genellikle erken ekilen ürünlerde görülmektedir. Önümüzdeki yıldan itibaren çiftçimize 1 Aralık’tan önce ekim yapmamalarını öneriyoruz.
1 Aralık’tan önce ekim yapan çiftçilere odamız tarafından müdahale edilecektir. Adı geçen hastalıkların sporları, anız yakma yasağından dolayı tarlalarda barınmakta ve uzun süre yaşamını devam ettirmekte, ılıman ve yağışlı geçen kış aylarında faaliyete geçmektedir.
Çiftçimizin büyük zararlarla karşılaşmaması için Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğüyle devamlı temas halinde olmaları gerekmektedir. Bu rekolte düşüklükleri önümüzdeki yıl buğday ve arpanın fiyatlarının çok yükselmesine sebep olacaktır” diye konuşan Karaca, çiftçileri hububatta meydana gelen külleme hastalıklarıyla uyardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.