Kumcular Yeniköy’ü yok ediyor

CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer, Çarık Köylülerin mera sorununu dinledi ve Yeniköy’ü katleden kaçak kumcularla ilgili bölgede bir dizi inceleme yaptı.
    Parti Meclis Üyesi Ali Nihat Irkörücü, CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, CHP İl Genel Sekreteri Selim Lumani ve CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş’la birlikte Özer, ilk olarak gittiği Çarık Köy’de meralarının yok edildiği yönündeki iddiaları dinledi. 3 Temmuz seçimlerinden buyana ilk defa dertlerini dinleyecek bir milletvekilini köylerinde gören vatandaşlar, meralarını geri istediklerini dile getirdi. Köylüler, “Köy merasında faaliyet gösteren kum ocağı yüzünden hayvancılık yapamıyoruz. Köyün etrafında ağaçlandırma yapıldığı için 450 küçükbaş, 100 büyükbaş hayvanımızı otlatabileceğimiz meranın yarısı da kum ocağının işgalinde. Geri kalan yarısı ise kalkan toz nedeniyle mera vasfını yitirmek üzere” diye dert yandı.
Köyde ikinci kum ocağının kurulmasının gündemde olduğunu belirten Çarık Köylüler, bereketli topraklarda kaçak çalışan Kum Ocağı’ndan kalkan tozlar nedeniyle ürün alamama endişesi içinde. Yaşadıkları sorunu Kaymakam Dursun Balaban’a aktarmaya çalıştıklarını dile getiren köylüler, “Benim rahatımı bozmayın” diye çıkışan Balaban tarafından azarlandıklarını da ileri sürdü.
Köylülerin sunduğu belgeleri inceleyen Özer, eksikliklere karşın kum ocağının çalışmasına izin verildiğine değindi. Masa başından ülke yönetmenin halkı mağdur ettiğini söyleyen Özer, sorunun çözümü için gerekli girişimlere başlayacağını belirterek, konuyu TBMM gündemine taşıyarak bizzat takip edeceğini vurguladı.
Dalyan yok oluyor…
Yeniköy’de vatandaşların sahilden kaçak kum alındığı yönündeki şikayetlerini dinleyen Özer, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Dalyan’da inceleme yaptı.
Sahile yakın bir kıraathanede Bayramdere Muhtarı Aslan Bay,  Yeniköy’ü Güzelleştirme Derneği Başkanı Üit Vural, Yeniköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Doğa ve vatandaşları dinleyen Özer, kaçak kum sorununa el attı. Yeniköy kumsalının denizden alınan kumlar nedeniyle 300 metre içeriye girdiğini belirten vatandaşlar, önlem alınmazsa 3 – 4 sene sonra Arapçiftliği  Mevkii’nin denizin içinde kalacağını vurguladı. Vatandaşlar kaçak kum çıkaran kosterleri şikayet ettiklerinde yetkililerden, “Gemilerin kimin olduğunu biliyor musunuz?” diye yanıt aldıklarını ileri sürdü. Yeniköy’e tekne tamiri için bakım atölyesi yapılması gerektiğini isteyen balıkçılar, duyulan endişenin yersiz olduğuna dikkat çekti. Sığ sular nedeniyle büyük gemilerin sahile yanaşamayacağını vurgulayan balıkçılar, bu konudaki taleplerini Özer’e iletti.
CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, balıkçıların bu taleplerinde haklı olduğunu ancak, bölgede kurulacak bir tersanenin limanı da beraberinde getireceğini, bununda çimentocuların dünyaya açılan kapısı olacağını kaydetti. Tersane olan bir yerde gemi sökme işleminin de yapılacağını ifade eden Akdoğan, bununda Yeniköy’e zarar verebileceğini söyledi.
Özer, daha sonra Yeniköy’ü Güzelleştirme Derneği Başkanı Ümit Vural, Yeniköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Doğa, Parti Meclis Üyesi Ali Nihat Irkörücü, CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, CHP İl Genel Sekreteri Selim Lumani, CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş’la birlikte kum çıkarılan bölgede incelemelerde bulundu. Tekneyle kaçak kum çıkarılan bölgeyi ve Yeniköy Sahili’nde oluşan hasarları inceleyen CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer, yapılan talanın hesabının sorulacağını dile getirdi.
Tekne turu sırasında CHP Milletvekili Özer’e bilgiler veren Balıkçı Ali Bülbül, şu anda deniz olan bölgenin geçen yıl kumsal olduğunu belirtti. Balıkçı barınakların sahilden deniz tabanına doğru kayan kumlar nedeniyle yıkıldığını vurgulayan Bülbül, Dalyan’daki denizci fenerinin de kum hareketinden dolayı yıkıldığını kaydetti. Tehlikenin ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Bülbül, bu saatten sonra önlem almanın akla aykırı olduğunu söyledi.
Yeniköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Doğa’da yaptığı açıklamada, Sahil Güvenliğe şikayette bulunduklarında “Yapacak bir şey yok, gemiler maden arıyor” gibi cevaplar aldıklarını dile getirdi. Şikayetler artınca uyarılan kum kaçakçılarının sabaha karşı gelmeye başladıklarını belirten Doğa, her gece 3 kosterin sahilden tonlarca kum çektiğini kaydetti.
Her gün 1 milyon 200 bin ton kumun 3-4 kosterle çıkarıldığını belirten Yeniköy’ü Güzelleştirme Derneği Başkanı Ümit Vural, deniz tabanında oluşan boşluğun sahilde erozyona neden olduğunu belirterek, önlem alınmazsa bir sene içinde Dalyan’ın yok olacağını vurguladı.
Özer, incelemeler sırasında yaptığı açıklamada, kaçak kumcuların Yeniköy’deki doğal dengeyi bozulduğunu belirtti. Yeniköy sahillerinin peşkeş çekildiğini vurgulayan Özer, “Burası birkaç kişinin menfaati için talan ediliyor. Çok ciddi iddialar var. Vatandaşların şikayeti karşısında yetkililer “Gemilerin kimin olduğunu biliyor musunuz?” yanıtıyla cevap veriyor. Bu doğa katliamı böyle devam ederse burada ne balıkçılık kalır, ne de turizm. Sahile eskiden 300 metre uzaklıktaki tatlı su gölü de yok olma tehlikesi altında. Balıkçı barınakları kumun denize akması nedeniyle teker teker yıkılıyor. Yapılan bu talanı mecliste araştırma  önergesiyle gündeme getireceğiz. Araştırma komisyonu kurarak hem mecliste, hem de yargı yoluyla bu katliama neden olanlardan ve göz yumanlardan hesap soracağız” dedi.
CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan’da denizcilikten sorumlu bakanlığa, Valiliğe, İl Tarım Müdürlüğü’ne ve Sahil Güvenliğe konunun incelenmesi için başvuru yapacaklarını belirterek, yaşanan talana seyirci kalmayacaklarını vurguladı. Akdoğan, konunun araştırma önergesiyle mecliste taşınacağını belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.