KONSANTRASYONUN GÜCÜ /NİHAL TEZER UĞUR OKULLARI EĞİTİM KOORDİNATÖRÜ REHBER ÖĞRETMENİ

Geçmişten geleceğe çok hızlı bir değişime şahit oluyoruz. Tabii  bu hızlı değişimin bir takım götürüleri  de var elbette. Bunlardan biri de konsantrasyon bozukluğu yani odaklanma sorunu. Peki nedir bu konsantrasyon? Neden uzun süre dikkatimizi bir yere odaklamakta zorlanıyoruz?

Konsantrasyon: İç ve dış uyaranlardan etkilenmeden, bir işe dikkatle yoğunlaşabilme; iş üzerinde dikkati sürdürebilme yeteneğidir.

Dikkati toparlama ve sürdürmede (odaklanmak)  çeşitli güçlükler yaşanması durumunda konsantrasyon bozuklukları meydana gelir. Günümüz şartlarında bu çok normal bir durum olsa da çeşitli önlemler almak mümkün.

ODAKLANMAYI ( KONSANTRASYON ) ENGELLEYEN FAKTÖRLER

Beslenme bozuklukları ve uykusuzluk, odaklanma ( konsantrasyon ) problemi için güçlü sebepler arasındadır. Bunlarla birlikte genetik faktörlerden kaynaklı odaklanma sorunu yaşamak da mümkün. Odaklanma problemi ve konsantrasyon bozukluğu konusunda en büyük tetikleyici ise teknoloji.

Günümüz teknolojisi insanlarda odaklanma ( konsantrasyon ) eksikliğine yol açabiliyor. Bunun sebebi: sosyal medya bildirimleri, saat alarmı, SMS bildirimi, çağrı bildirimi, otomobil iç uyarıcılar ve korna gibi dış uyarıcılar, trafik işaretçileri, toplu yaşam alanları, sürekli duyduğumuz sesler ve genel adıyla tüm uyaranlardır. Bu kadar uyaran arasında bir işe konsantre olmak da zorlaşıyor. Bir süre sonra odaklanma yeteneğimiz köreldiği için sessiz ofislerimizde dahi odaklanma sorunu yaşayabiliyoruz.

“TÜM DÜŞÜNCELERİNİZİ ELİNİZDEKİ İŞE YOĞUNLAŞTIRIN. GÜNEŞ IŞIKLARI ODAKLANMADAN YAKMAZ.” GRAHAM BELL

KONSANTRASYON TEKNİKLERİ (ODAKLANMA TEKNİKLERİ)

1. Kişisel odaklanma teknikleri geliştirmek, görev listesi oluşturmak ve birden fazla işi aynı anda yapmamak odaklanmayı artırıcı etkiye sahiptir.

2. Sağlıklı beslenmek odaklanma gücü sağlar

3. Düzenli ve tam uyku uyumak odaklanma gücü sağlar; odaklanamama faktörlerini azaltır.

4. Düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak çok güçlü bir şekilde konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir. Konsantrasyon çalışmaları arasında spor yapmak, yürüyüş ve benzeri  fiziksel aktiviteler de önemlidir.

YAPABİLİRİM DEDİĞİN ANDA 100 MİLYAR SİNİR HÜCREN SENİN İÇİN HEDEFE ODAKLANMAYA BAŞLAR.

ODAKLANMA SORUNU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Odaklanma sorunu veya diğer bir tanımla konsantrasyon bozukluğu bir çok faktörden etkilendiği gibi, çok adımlı çözüm yöntemleri de vardır. Yukarıdaki listeye mümkün olduğunca uymak var olan odaklanma problemi ile başa çıkmanıza ve konsantrasyon artırmanıza  neden olacaktır.

Bütün bunların yapılıp hala odaklanma sorunu yaşayanlar için de uzman psikiyatristler tarafından reçete edilen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ilaçları ile odaklanma problemi ve benzeri dikkat sorunları tedavi edilebilir.

(“Konsantrasyon nedir?” başlıklı paragrafta belirttiğimiz gibi temelinde dikkate dayalı bir aksiyondur – odaklanma sorunu nasıl çözülür sorusuna çözüm olarak ilaçlı tedavi de düşünülebilir ancak çeşitli yan etkileri vardır).

Teknoloji, odaklanmamızı engelleyici özelliklere sahip olsa da bu durum tercihlerimizle alakalıdır. Aynı şekilde teknolojiden yararlanarak odaklanma ve konsantrasyon yeteneğimizi geliştirmemiz de mümkündür

AYNI ANDA İKİ TAVŞANI KOVALAYAN İKİSİNİ DE YAKALAYAMAZ.

Mutlu haftalar diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.