Kireç fabrikası deyince

Kireç fabrikası deyince
Karacabey Ovası’nın tarımsal ve hayvansal üretim ambarı olduğundan sanırım kimsenin şüphesi yoktur.
Böylesi verimli ova gibi Türkiye’de değil dünyada kaç bölge vardır hiç düşündünüz mü?
Türkiye’mizin gıda ve hayvansal gereksiniminin büyük bölümünün yapıldığı ve buna dayalı fabrikaların yoğun olduğu bir bölgede yaşamaktayız.
Dünyamızda küresel ısınma sebebiyle iklim değişiklikleri olmaktadır.
Bunu Türkiye ve Karacabey’de son birkaç yıldır bizler de şiddetle hissetmekteyiz.
Bilim adamları iklim değişikliklerine çareler ararken, birileri Ankara’dan aldıkları kararlarla Türkiye’nin akciğeri olarak kabul edebileceğimiz Karacabey üretim alanlarına zarar verecek çimento ve kireç fabrikası kurma girişimlerinde bulunmaktadır.
Çimento ve kireç fabrikaları yüksek ısı kullanarak üretim yapmaktadır. Bu ısı artışı bölgemiz ısısının artmasına neden olacaktır.
Yüksek ısı yaratılırken oluşacak duman ve gazlar atmosfere karışarak yağmur sandığımız zararlı zerrecikler insanlarımızın, bitkilerimizin ve hayvanlarımızın üzerine yağacaktır.
Gelecekte içme suyu ve sulama suyu olarak kullanılması planlanan “Gölecik Barajının“ çimento ve kireç fabrikası ile ne kadar sağlıklı olabileceğini hiç düşündünüz mü?
Kurulacak olan kireç fabrikası emsal gösterilerek Karadağ eteklerinde birkaç yıl içerisinde onlarca kireç ve çimento fabrikaları kurulmayacağının garantisini bizlere kim verebilir ki?
Dünyada hızla artan nüfusumuza karşın, verimli topraklarımızın aynı oranda hızla daraldığını hepimiz görmekteyiz. Bu topraklarımızı başka bölgelere taşıma şansımız olmadığından, üretimimize zarar verebilecek fabrikaların Karacabey’e girmesini önlemekten başka çaremiz var mı?
“Bu topraklar dedelerimizden kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık” Kızılderili atasözünden esinlenerek çocuklarımızdan ödünç aldığımız sağlıklı topraklarımızı aynı şekilde teslim edebilecek miyiz?
Bölge üreticilerimizin zarar görmesinin yanında ürünlerimizi tüketen tüketicilerimizin de ne kadar zarar görebileceğinin ve onların da göstereceği tepkilerin hesabı yapıldı mı acaba?
Sonuç olarak yarın çok geç olabilir. Bugünden ne yapabilirim ve ne yapabilirizi düşünüp karar verme zamanıdır. Üzücü gelişmelerden, ülkesini ve toprağını seven herkes sorumludur.
Yarınlarımızın ve çocuklarımızın sağlıklı bir yaşam bulması temennisiyle…
Şaban BURHAN
Kıranlar ve Kedikaya Köyü
Tarımsal ve Hayvansal Kalkınma
Koop. Başkanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.