Kıran kırana meclis

Kıran kırana meclis
*CHP Grup Sözcüsü Bülent Fıçıcı, Başkan’ın 15 milyon borçlanma yetkisi istemesinin Belediye’deki açığın kapatılmak istenmesinden kaynaklandığına dikkat çekti.
Karacabey Belediyesi’nin 2009 Mayıs ayı ‘Meclis Toplantısı’nda 11 maddenin yanı sıra, 23 de gündem dışı gelen konular görüşüldü.
Komisyonlara havale edilen bazı maddeler dışında, 2008 yılı Kesin Hesap Cetvelleri, su zammı ile borçların taksitlendirilmesi ve taksi durakları konusunda yaşanan çekişmeli toplantıda Ergün Koç istediğini elde etti.
Ergün Koç başkanlığındaki toplantıya meclis üyeleri tam kadro katıldı. CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş ve MHP İlçe Başkanı İsmail Tezcan’ın yanı sıra, siyasi parti temsilcileri ve taksici esnafı da toplantıda yer aldı.
Bilanço şeffaf değil!
Gündemin 11. maddesinde görüşülen “2008 yılı Kesin Hesap Cetvelleri” konusunda çarpıcı açıklamalar yapan CHP Belediye Meclis Üyesi Bülent Fıçıcı, gelir gider ve borçlarla ilgili bilgilerin şeffaf olmadığını ileri sürdü. Fıçıcı ayrıca, 31.12.2008’den itibaren Belediyenin mali durumunun belirtilmediğini kaydetti.
Fıçıcı, “2006–2007–2008 yılları karşılaştırmalı olarak hazırlanması gereken bilânço sadece 2008 yılı verilerini içerecek biçimde hazırlandığından, geçmiş dönemler ile 2008 sonu verilerini karşılaştırma olanağına sahip değiliz. Bilânço ya ait mizan ise, detay mizan şeklinde değil de ana hesap bazında mizan olarak verildiğinden bilânço ile bire bir aynı hesap isimleri görülmekte, hesapların alt detaylarında neler olduğu bilinmemektedir.
İlk bakışta cari oran dediğimiz kısa vadeli mevcut ve alacakların kısa vadeli borçları karşılama oranı 1 çıkıyor gibi gözükmekte. Bu da parasal olarak belediyenin sıkıntısı olmadığı izlenimini vermektedir. Mevcut ve alacaklar ile borçların içeriği incelendiğinde; 6 milyon 879 bin TL olan kısa vadeli alacakların, 2 milyon 926 bin TL’sinin geri dönüşü olmayacak olan devreden KDV, 1 milyon 642 bin TL’sinin de takipli alacak, 1 milyon 274 bin TL’si takipli olmayan ancak vadesi geçmiş alacak olduğunu görüyoruz. Rakamlardan da görüldüğü gibi geri dönüşü zor ve olanaksız olanlar dışındaki mevcut ve alacakların toplamı 1 milyon 037 bin TL dir. Bu rakamında 882 bin TL’si bu kadar borç varken, yılsonu bilânçosunda görüntü olsun diye bankada bırakılan paradır. Borçları incelediğimizde ise 6 milyon 883 bin TL kısa vadeli borç, 1 milyon 404 bin TL uzun vadeli borç bulunmaktadır.
Uzun vadeli borcun 2009 yılına ait olan kısa vadeye dönen kısmı da bize göre bilinçli olarak uzun vadede bırakılmıştır. 2009 da ödenecek taksitlerin Kısa vadeli borçlarda gösterilmesi gerekirdi. Bilânço da gözüken toplam borcun 8 milyon 287 bin TL olduğunu ve Mevcutlar + Alacaklar-Borçlar = -7.250.000 TL nakit dengesinde açık olduğunu görüyoruz. Bu 7 milyon 250 bin TL açık, 31.12.2008 sonu rakamı olup, 2009 yılı içinde yapılan seçim öncesi harcamalarına ilişkin borçlar bunun içinde gözükmemektedir. Bu nedenle belediyenin nakit sıkıntısı günümüz için tahminen 9 ile 10 milyon TL civarındadır. Şimdi daha iyi anlıyoruz ki Sayın Belediye Başkanımız ilk toplantıdan 15 milyon TL borçlanma yetkisini istemesinin nedeni büyük düşünüp yeni yatırımlar yapmak değil, belediyenin nakit açığını gidermektir. Gelir, Gider ve Borçlar konusunda daha şeffaf olunduğu takdirde, hiçbir şekilde olumsuz muhalefet yapmayacağımızı, belediyemizin ve Karacabey de yaşayanların çıkarları doğrultusunda, gerekirse borçlanma için dahi yetki vereceğimizi belirtiriz” dedi.
2008 yılına ait Belediye’nin Kesin Hesap Cetveli değerlendirilirken söz alan Saadet Partili Belediye Meclis Üyesi Gürsoy Yıldız da şunları söyledi;
Faaliyet raporunda bankada 882.128,36 TL olduğu belirtilmişti. Fakat bilançoya baktığımızda 881.631,95 TL olduğu görülmektedir. Rakamsal olarak çok fazla önemli olmasa da, yazılması çok basit olan rakamın ilgili personeller tarafından ne kadar özensiz hazırladıkları görülmektedir. Daha önce Belediye’nin 31/12/2008 itibari ile hiçbir kamu ve kurum kuruluşuna borcu olmadığı belirtilmişti. Fakat 360-ödenecek vergi ve fonlar ile 361-ödenecek sosyal güvenlik kesintilerindeki 311.623,36 TL borç neyin nesidir? Anlaşılan o ki Belediye yöneticilerinin para cambazlığı yetersiz kalmış. Kelime cambazlığına başlanmış. Kısa ve uzun vadeli banka kredilerinde 2008 yılında işlem olduğu görülmektedir. Kullanılan bu kredilerin faizleri niçin daha önceki raporlarda gösterilmemiştir? Daha önce red oyu kullandığımız fakat kanun gereği kabul edilen faaliyet raporu gibi kesin hesap cetvellerinin gerçeği yansıtmadığı kanaatindeyiz. Bu yüzden yine red oyu kullanacağız.”
Fıçıcı ile Gürsoy’un sözlerine sinirlenen Başkan Koç, bilançonun kanunlar çerçevesinde düzenlendiğini belirtti.
Koç, “Belediye bakkal dükkanı değildir. Bilanço, Belediye yasaları çerçevesinde düzenlenmiştir. Ortada sahte ya da yanıltıcı bir durum yoktur. Ancak, bundan sonra ayrıntıya ve şeffaflığa daha çok özen gösterebiliriz” dedi.
Zaman zaman gerginleşen konuşmaların ardından yapılan oylamada muhalefetin 13 red oyuna karşılık, AKP’liler ve Başkan Koç evet oyu verdi. 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre, oyların eşitliği halinde Başkan’ın oyu 2 yerine geçtiği için, 2008 yılı Kesin Hesap Cetvelleri meclisten geçmiş oldu.
Suya yüzde 15 zam
Belediyenin suya yapmak istediği yüzde 15 zam ile su borçlarındaki faizlerin silinmesi ve ana paranın taksitlendirilmesi konusu tartışmaları da beraberinde getirdi.
Suya yapılacak zamma karşı çıkan CHP Meclis üyeleri, borçların ödeme güçlüğü ekonomik krizdeki vatandaşlarda büyük sıkıntı yarattığını ileri sürdü.
Saadet ve 4 MHP üyelerinin de karşı çıktığı su zammının gerekli olmadığını belirten CHP’liler, borçlarla ilgili düzenleme yapılmasını istedi. Su borçları faizlerinin silinerek, ana paranın taksitlendirilmesini isteyen muhalefet, halka bu konuda kolaylık sağlanması gerektiğini dile getirdi.
2007 Ağustos’undan bu yana suya zam yapılmadığına işaret eden Başkan Ergün Koç, Karacabey’in Türkiye’de en ucuz su tüketen şehirlerden biri olduğunu savundu. Zammın gerekli olduğuna değinen Başkan Koç, “Seçimden önce bazı siyasi partiler, vatandaşlara uçuk vaatler verdi. Su borçlarındaki faizlerin silinmesi ya da taksitlendirilmesi gibi konularda verilen sözler, mantıksızdır. Borçlarla ilgili daha önce de tebligatlar gönderdik. Taksitlendirilmeye gittik. Ancak, buna uyulmadı. Seçimi beklediler. Faizlerin silineceğini zannettiler. Ancak bu konuda kararlıyız. Ekonomik sıkıntı içinde olan vatandaşlarımıza zaten kolaylık sağlamaya çalşıyoruz. Borcunu ödeyen vatandaşlarımıza da haksızlık yapamayız” diye konuştu.
Tartışmaların ardından yapılan oylamada, su zammı ile ilgili 13 AKP’li dışında MHP’li Üye Bülent Şen evet derken, DP’li Abdullah Akkoç ile Burhan Sevinç, çekimser oy kullandı. Zamma 5 CHP, 4 MHP ve 1 Saadet’li üye karşı çıktı. Ancak, suya yüzde 15 zam, oy çokluğuyla kabul edildi.
Taksiciler rahatladı
Gündem dışı görüşülen konulardan biri de taksi duraklarıydı. Heyecanla beklenen taksi durakları konusu oy birliği ile kabul edildi.
Cumhuriyet Alanı’ndaki 6 taksi durağının 3’e indirilmesi ve her durakta 2 taksi bulunması taksicileri rahatlattı. Belediye ayrıca, taksicilere konaklayacağı bir yer temin edecek. Yeni Adliye Sarayı önünde 8 taksinin bulunmasıyle ilgili olarak ise, ihalenin zamana bırakılmasına karar verildi.
Oylamadan memnun oldukları gözlenen taksici esnafı Başkan Koç’a ve meclis üyelerine teşekkür etti.
Koç-Ülker tartışması
Belediye iş makinelerinin özel işlerde kullanılması iddialarıyla ilgili olarak görüşülen gündem dışı madde, Başkan Koç’u çileden çıkardı. CHP Belediye Meclis Üyesi Kazım Ülker’le Başkan Ergün Koç gergin dakikalar yaşadı.
Halk arasında Belediye iş makinelerinin özel işlerde kullanıldığı iddialarının konuşulduğunu belirten CHP’li Kazım Ülker, konuya açıklık getirilmesini istedi.
Kimseyi karalamak niyetinde olmadıklarını belirten Ülker, konunun kamuoyuyla paylaşılmasını istediklerini kaydetti.
Kahve köşelerinde yapılan dedikoduların meclise taşınmamasını isteyen Başkan Koç, elde belge ve kesinlik ifade etmeyen söylentilerden uzak durulması gerektiğini ifade etti. Koç, ‘mış’larla ve ‘miş’lerle Belediye çalışanların zan altında bırakıldığına dikkat çekerken, zaman zaman da ses tonunu yükseltti.
Gündeme damgasını vuran konular dışında sporun her dalına katkı sağlanması, aile içi şiddet gören kadın ve çocuklara sahip çıkılması, vatandaşların belediye ile ilgili işleri için ‘Beyaz Masa’ kurulması, faaliyet planının hazırlanması ile Karacabey’deki engelli sayısının saptanması ve konuları mecliste görüşüldü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.