Kime niyet, kime kısmet

1999’da kurulan DSP-ANAP-MHP üçlü koalisyonunda erken emekliliğin yeniden düzenlenmesi ile emeklilik yaşı kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 yaşa çıkarılma gündeme geldiğinde, çalışan kesime de amiyane tabir ile rüşvet olarak “İşsizlik Sigortası Fonu” getirildi.
Yasal düzenleme yapıldı. “işsizlik Sigortası Fonu” kuruldu. Her ay çalışanın brüt ücretinin %7’si oranında fona kesintisi yapılacak. Kesintinin %2’si işçiden, % 3’ü işverenden ve %2’si de devletten tahsil edilecek.
Mezkur fondan, kusuru olmaksızın iş akdi feshedilen çalışana en az 180 gün ve en çok da 300 gün işsizlik parası ödenecek. Ödeme şartları o kadar sıkıya alınmış ki; nerede ise fondan ödeme yapmamanın yolları aranmış. Yapılan ödeme de zaten komik.
Fonda 30 Mart 2008 tarihi itibarıyla biriken para miktarı 32.7 milyar YTL. Fondan işsizlere ödenen meblağ ise 1.678 milyar YTL.
Anımsarsanız, fondaki para bir süre önce iş çevrelerinin iştahını kabartmış idi. TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, fondaki paranın iş alemine aktarılmasını talep etti. İşadamlarının buradan sağlayacağı kaynak ile, yeni istihdam yaratacağını dile getirdi. Bu işadamları da çok akıllı insanlar. Hep çayın taşı ile çayın kuşunu vuruyorlar. Kendi öz kaynakları ile istihdam yaratmak hiç akıllarının ucuna gelmiyor. Bunu hep merak etmişimdir.
Bay Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığı zamanında da SEKA’nın kavaklığı bir holdinge başlanmış idi. Kamuya ait bir kıymet, bedelsiz olarak bir holdingin mamelekine geçirilmiş idi. Bahanesi yine istihdam yaratmak.
İktidar, iş çevrelerine pabuç bırakacak gibi değil. Fondaki 32.7 milyar YTL’ ye göz dikti. Dört elle hazırlık içindeler. Yeni doğacak çocuğa isim dahi kondu. “İstihdam Paketi.”
Doğu ve Güneydoğu’da istihdamı teşvik edici faaliyetlere fondan kaynak aktarılacak. Böylece istihdam sağlanacak. Sizin anlayacağınız, Doğu ve Güneydoğu’da işsiz insan kalmayacak! Nasıl olsa diğer yörelerdeki işsizlerin hepsine iş imkanı sağlandı!
1957 yılında ilkokula başladım ve o günden bu yana söylenir. Doğu ve Güneydoğu kalkındırılacak. Her iktidarın öncelikli icraatı bu. Fakat nedense, hedefe hiç varılmaz.
Son olarak gelinen noktada farklı değil. “İstihdam Paketi” adı altında yapılacak kanuni düzenleme, burcu burcu siyaset kokuyor. Ekonomik hedefi yok. Hedef tamamen siyasi.
29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimlere malzeme lazım. AKP Doğu ve Güneydoğu’da gözüne kestirdiği bazı illerin belediye başkanlıklarını mutlaka kazanmak istiyor.
Böylece, 2007 genel seçimlerinde DTP ile yarıda kalan yarışmayı da önde tamamlamak istiyor.
Tamam da. Harcanacak para kimin parası biliyor musunuz?
Bir Mayıs günü üzerine tazyikli ve boyalı su sıkılan, yetmedi üzerine gaz bombası atılan ve en garibi de, ayak takımı denilen Türk işçisinin.
Fakat demokrasinin bir cilvesi olarak tecelli eden meclis çoğunluğunun karşısında, işçinin yapacağı pek bir şey yok gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.