Karacabey asla teslim olmayacak!

GÜMÇED Başkanı Önürmen, Karacabey ovasının üstünde zehir bacalarının tütmesine asla izin vermeyiz.
Karacabey asla teslim olmayacak!
Karacabey halkını ayağa kaldıran AB Gıda San. ve Tic. A.Ş.’nin Karadağ’da kurmaya uğraştığı “Kireç Ocağı, Kireç Fabrikası ve Kırma Eleme Tesisleri”ne sert tepki gösteren GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen ünlü ovamızın “Beyaz zehir” altında kalarak çoraklaşacağını iddia etti.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen, yaptığı açıklamada projede belirtilen yerde kireç fabrikası kurulması halinde Karacabey halkını büyük bir tehdit beklediğini belirtti.
Önürmen, “Kireç fabrikaları hava kirliliği, su kirliliği, asit yağmurları ve toprak kirliliğine neden olmakta. Ürettiği toz, atık gazlar ve toksit kimyasallar çevrede yaşayanlar için büyük bir tehlike oluşturmaktadır.
Dünyada toprak zenginliği bakımından Amerika’dan sonra 2. sırada yer alan Karacabey Ovası Türkiye’nin en zengin mineral içeren topraklara sahiptir. Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarını, Karadağ’da yapılmakta olan Gölecik barajı da kireç fabrikasının kirliğinden etkilenecektir. Diğer yandan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu” halkın görüşüne açılmamış ve duyurulmamıştır. Bu süreç tamamlanmadan “ÇED Raporu Olumludur Kararı” verilmiştir. Bu şekilde Karacabey halkının kireç fabrikası hakkında görüşlerini ifade etme hakkı engellenmiştir. Kısaca biz Karacabey halkını, Karacabey’deki sivil toplum örgütlerini tanımıyoruz demişlerdir. Bu nedenle Karacabey halkını, Sivil toplum örgütlerini tanımayanları bizde tanımıyoruz! Gereken neyse yapılacak! İlgili kuruluş, “ÇED Raporu Olumludur kararı” değil. “ÇED Kirlilik Raporu Olumludur” kararı almıştır. Anayasanın bize verdiği demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız” diye konuştu.
Öte yandan harekete geçen sivil toplum örgütleri Karadağ eteklerinde kurulması düşünülen “Kireç Fabrikası ve Kırma Eleme Tesisleri’ne Hayır” kampanyası başlattı. Sivil toplum örgütleri, tarımın başkenti olma yolunda ilerleyen Karacabey ovasının ağır sanayi atıklarıyla kirletilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.