Karabaş: “Çiftçi halay yerine acı çekiyor”

CHP Karacabey İlçe Başkanı Orhan Karabaş, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü” nedeniyle yaptığı basın açıklamasında zor koşullarda mücadele veren üreticilerin umutlarını yitirmemeleri gerektiğini belirtti.
Tarımın ülkemizin vazgeçilmezlerinden birisi olduğunu belirten Karabaş, “Türk çiftçisi yıllardır ürününü maliyetine satmak zorunda kalırken, girdi fiyatları normal enflasyonun üç katına ulaşmıştır. Türk çiftçisi dünyanın en pahalı gübresini ve mazotunu kullanarak üretim yapmaktadır. Çiftçimiz; aynı girdilerin dörtte bir oranındaki komşu ülke çiftçisiyle rekabet etmeye çalışmaktadır. Türk çiftçisi milli gelirin yaklaşık yüzde 10’nu sağlamaktadır. Bu gelirden aldığı destek yüzde 1’in altındadır. Türk çiftçisinin büyük bölümü yoksulluk nedeniyle üretimi terk etmek zorunda kalmıştır. Üretimi sürdürmek için çalışan çiftçi ise çile çekmektedir.
Türk çiftçisi içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayamıyor. AKP iktidarı döneminde çiftçi için yoksullaşma, tarım için gerileme dönemi olmuştur. Doğrudan gelir desteği dönüm başına 16 YTL iken, AKP iktidarı bunu 10 YTL’ye indirdi. Şimdi de 7 YTL’ye indirilmeye çalışılmaktadır. Tarım sektöründe 2007 yılındaki yüzde 7,3 oranındaki gerileme, 2001 krizinden sonraki en kötü dönemi yansıtmaktadır. Enflasyonun yüzde 8,4 olduğu bir ülkede gübreye yapılan yüzde 100’lük zam çiftçiyi iyice ezmiştir. Mazota yapılan zamlar ve yüksek vergi çiftçimizin belini bükmektedir.
AKP iktidarı döneminde çiftçi ürettiği her üründen zarar etmektedir. Pancar üreticisi kaçak şekere tutsak edildi. Hükümet pancar üreticisinin değil, Cargill’in yanında yer aldı” diye konuştu.
Bitkisel ve hayvansal üretim materyallerinin ülke içinden karşılanması gerektiğini ifade eden Karabaş, AKP iktidarından kurtulmadıkça çiftçinin düzlüğe çıkamayacağını ileri sürdü. Karabaş, “Çiftçimiz unutmamalıdır ki tarım bütün dünyada önem kazanıyor. Her şeyin yapayı yapılsa da tarım ürünlerinin yapayı yapılamamaktadır. İnsan karnını laboratuarda doyurmak mümkün değildir. İnsan sadece topraktan elde edilen ürünle beslenebilir. Nereye gidersek gidelim toprak insanın canına can katan yegane olgudur. Bu nedenle, toprağa, köylüye ve üreticiye sahip çıkılması gerekiyor.
CHP olarak her zaman köylünün, çiftçinin ve üreticinin yanında olacağız. Onları refaha kavuşturacağız. Tarım sektöründe kurumsallaşmayı, örgütlenmeyi ve kooperatifleşmeyi destekleyeceğiz. Tarımda desteklemeye daha fazla kaynak aktaracağız. Çiftçi üretim ve emeğinin karşılığını CHP iktidarında fazlasıyla alacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.