“Kaldırım işgallerinin takipçisiyiz”

Karacabey Kent Konseyi, ilçedeki kaldırım işgallerinin çözümüne yönelik bir panel gerçekleştirdi. Karacabeylilerin büyük bir bölümünün kaldırım işgallerinden şikâyetçi olmasına rağmen panele ilgi göstermemesi üzüntü verici bulundu.

Kent Konseyi’nin  çağdaş kent görünümü ile bağdaşmayan kaldırımların esnaf ve kahvehaneler tarafından işgalinin kalıcı olarak önlenmesine yönelik düzenlediği panele sorunun çözüm noktasında yetkili olan Kaymakam, Belediye Başkanı ve İlçe Emniyet Müdürü’nün de katılmaması eleştirilere neden oldu.

Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele; AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol, CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol ve siyasi partilerin kadın kolları yönetimi ile esnaf odaları başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar, bazı kahvehane esnafı ve az sayıda vatandaş katıldı.

Yıllardır ilçe basınında da gündem konusu olan ve halkın sosyal medya ile sokakta sürekli serzenişte bulunduğu kaldırım işgalleri sorunun masaya yatırıldığı panelde konuşmacıların aslında aynı şeyleri söylemelerine karşın ortak bir noktada bulaşamadıkları dikkat çekti.

Kaldırım işgallerine karşı Belediye’nin uygulamalarının sadece kahvehanelere yapıldığından yakınan kahvehaneci esnafı, diğer esnaflara neden uygulamanın yapılmadığını sorguladı.

Programın açılışında konuşan Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, böylesine önemli bir konuya muhatapların ilgi göstermemesine bir anlam veremediklerini söyledi. Bu panel için herkese ulaşmaya çalıştıklarını belirten Çayır, “Özellikle bizlere bu kaldırım işgallerinden en çok dert yanan okul aile birliklerinin başkan ve yöneticilerini burada görememek beni üzdü. İlçe Milli Eğitim Müdürü’müzü de davet ettim ama onu da burada göremedim. Mutlaka daha önemli işleri vardır diye düşünüyorum. Toplum olarak istemeyi çok iyi biliyoruz ama iş icraata gelince ortadan kayboluyoruz.” dedi.

Kent Konseyleri’nin toplumun her türlü fikri tartıştığı kurumlar olduğuna dikkat çeken Çayır, “Kaldırım işgalleri kabul edilebilecek bir durum değildir. Özellikle kahvehane önlerine sandalye konulması, esnafın malzemelerini kaldırımlarda sergilemesi rahatsızlık vermektedir. 36 yıllık esnafım, daha bir kez işyerimin önüne sandalye koyup da oturmadım. Bayanlarımız, çocuklarımız ve engellilerimiz kaldırımlarda yürüyemiyor. Herkesin eşi ve çocuğu var. Birbirimize saygılı olmak zorundayız.” diye konuştu.

Ardından Mahmut Çayır’ın kaldırım işgalleri dışında ilçenin diğer önemli sorunları arasında yer alan; müzik seslerinin gece geç saatlere kadar sürmesi, birahanelerin şehir içinde olması, engellilerin sokaklara rahat bir şekilde çıkarak sosyal hayata karışamamaları, inşaat malzemesi satan depoların ciddi rahatsızlık verdiği, trafik keşmekeşliği, dolmuş ve minibüslerin yetersizliği, traktör ve römorkların sokaklara park edilmesi gibi konulara da değinmesi ve konuşmasının uzaması salona katılanlar tarafından tepki çekti.

AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol da, Başkan Mahmut Çayır’a bu toplantının böyle olmayacağını belirterek, “Hep siz konuşacaksınız biz gidelim. Aradınız geldim ama konuyu başka yerlere çekiyorsunuz. Hepimizin işi var gücü var. Samimiyetinize inanıyorum ama burada sadece kaldırım işgalleri konuşulmalı. Diğer bahsettiğiniz sorunlar ayrıca ele alınmalı. Kaldırımlarda ciddi bir işgal söz konusu. Hepimiz esnafız ama aynı zamanda vatandaşız. Bu ilçede hep birlikte yaşıyorsak, birbirimize saygılı olmak zorundayız.” ifadesini kullandı.

Kent Konseyi’nin üzerine düşen misyonu yerine getiremediğini savunan MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Mahmut Çayır’ı eleştirdi. Erol, “Bizi buraya kaldırım işgalleri için çağırdınız ama lafı başka konulara getirdiniz. Bahsettiğiniz diğer sorunlar tek tek ele alınması gereken konular. Hepsini bir kerede çözemeyiz. Ayrıca bu konunun muhatapları nerede, neden yoklar?” dedi.

 

CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi ise, Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof Dr. Mustafa Tayar’ı eleştirerek sözlerine başladı. Tanrıverdi, “Kent Konseyi’nin seçimine katıldığımız gün seçimi yöneten KMYO Müdürü, bundan böyle ilçenin sorunlarına yönelik çalışmalar yapacaklarını ve sık sık bir araya gelerek çözüm yolları arayacaklarını söylemişti ama o günden bu yana bir kere olsun böyle bir şeye öncülük etmedi. Aslında kaldırım işgalleriyle ilgili asıl mesele, kahvehanelerde sigara içenler için değil de, içmeyen için bölüm yapılsaydı şimdi hiç sıkıntı olmazdı. Zabıtanın uygulaması doğru ama sanırım yaklaşımda hatalar var. Sadece kahvehanecilere değil, kaldırımları işgal eden tüm esnafa aynı muamele yapılmalı.” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Kahveciler Odası Başkanı Burhan Altıntaş, kahveciye yapılan uygulamanın diğer esnaflara neden yapılmadığını sorguladı. Altıntaş’tan sonra söz alan kahveciler ise oldukça gergindi. Kahveciler, “Böyle uygulama içine girilirse oy istemeye geldiklerinde biz de siyasileri içeri almayız. Bir haftada 300 lira zararımız var. Bunu kim karşılayacak. O zaman kahvehanelerde sigara içme yasağı kaldırılsın. Tek taraflı uygulamaya karşıyız. Neden sadece bizimle uğraşıyorsunuz.” şeklinde tepkiler gösterdi.

Tavşanlı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarın ise, büyük marketlerin keyfi uygulamalarından yakındı. Sarın, “Benim mahallemde 3 tane büyük market var ve dolaplarını kaldırıma koyarak işgal ediyorlar. Bu soruna karşı da bir şeyler yapılmalı.” dedi.

Engelliler adına konuşan Hamide Özçerçel, kaldırımlarda büyük sıkıntı çektiklerini vurguladı. Özçerçel, “Suçumuz engelli olmak mı? Herkes bir engelli adayı olduğunu hiç unutmasın. Bende kaldırımları rahatça kullanmak istiyorum.” ifadesini kullandı.

AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Hamiyet Özenli, kaldırımlara park edilen araçların da büyük sorun olduğunu söyledi. Özenli, “Sadece parayı ya da cezayı düşünerek sorunu çözemeyiz. Bu konuya herkesin duyarlı olması gerekir.” diye konuştu.

Akçakoyun Mahalle Muhtarı Şerafettin Üner, anlamlı bir konuşma yaparak, saygı çağrısında bulundu. “Üzüm üzüme baka baka kararır” diyen Üner, “Kent Konseyleri sorunları halktan dinlemeli. Bugün bu salonun dolması gerekirdi. Herkes kendine bir baksın. Bilinçli olmadığımız ve birbirimize saygı göstermediğimiz sürece bir sonuç alamayız.” şeklinde konuştu.

Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Süzen de, “Yetkililer nerede, neden yoklar? Kaldırımlar kimindir? İlk önce bunu bilelim ona göre konuşalım.” diye sorguladı.

Toplantıda zaman zaman gergin anlar da yaşandı. Kahvehaneci esnafı toplantıyı terk ederken, “Bu sorunlar böyle çözülmez.” dedi. Tartışmalar sonrası CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır’a dönerek, “İşin sözü şu Mahmut Ağabey, Belediye Başkanı bir uygulama yaptı ama topu senin kucağına attı.” ifadesini kullandı.

Son olarak, hem Karacabeylilerin panele gösterdiği ilgiden, hem de toplantıdan tekvücut halinde keyfi uygulamalara ‘dur’ denilme kararı alınmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Karacabey Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, ilçenin tüm yönleriyle ‘modern kent’ hedefine ulaşması adına, başta kaldırım işgali olmak üzere tüm konuların yakından takipçisi olmayı ve bu tarz toplantılar yapmayı da sürdüreceklerini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.