GÜMÇED’den Yurtkuran’a destek

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlük seçimlerinde 254 oyla birinci sırada yer alan Prof. Dr. Merih Yurtkuran’ın, YÖK tarafından gerekçesi belli olmayan bir nedenle Cumhurbaşkanlığına gönderilen listede yer almamasına tepki gösteren GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen yapılan uygulamanın çağdışı ve ortaçağ zihniyetiyle alınan bir karar olduğu söyledi.
GÜMÇED Başkanı Önürmen açıklamasında, “Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı gerek mütevazi kişiliğiyle, gerekse Uludağ Üniversitesi bünyesinde yapmış olduğu bilimsel çalışmalarla kültür yaşamımıza büyük bir katkıda bulunan Atatürkçü kimliğini her zaman gururla taşıyan sayın Prof. Dr. Merih Yurtkuran hocamızın liste dışında kalması kaba, çirkin ve onur kırıcı bir davranış olarak değerlendirmekteyiz. YÖK tarafından yapılan listenin özellikle son aylarda Atatürkçü düşüncelere olan düşmanca saldırıların bir parçası olarak görmekteyiz.YÖK Genel Kurulu Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği listede Prof. Dr. Merih Yurtkuran’ın ismini yazmayarak BÜYÜK BİR SKANDAL’a imza atmıştır. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı’na sunulan listede birinci seçilen Prof. Dr. Merih Yurtkuran’ı yazmayarak yanıltıcı ve yanlı belge sunarak rektörlük seçimlerine şaibe karıştırılmıştır. Bu zihniyet bizim gözümüzde zamanında Köy Enstitülerini kapatan yobaz zihniyetle eşdeğerdir. Yapılan haksız ve yanlı listeyle sadece Prof. Dr. Merih Yurtkuran hocamıza değil, kültürel değerlerimize, demokrasimize, Atatürkçü düşünceye, bilime, çağdaş Cumhuriyetimize, kadınların seçme ve seçilme hakkına, 254 oy kullanan saygın bilim adamımıza, eğitim dünyasına ve Bursa kamuoyuna karşı saygısızlık yapılmıştır” dedi.
Yanlıştan dönmenin şerefli ve haysiyetli bir davranış olduğunu hatırlatan Önürmen, “ YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan başka dünyaların insanı olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki kendisinden de bilim dünyası ve kamuoyu hiçbir şey beklemiyor. O noktaya gelindi. Bir yandan aydınlanma diyerek Avrupa Birliğine girmeye uğraşacaksınız, diğer yandan YÖK’un uyguladığı bu oyunlara göz yumacaksınız.” diye konuştu.
Adnan Önürmen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yapılan bu yanlıştan dönülmesi için gereken tavrı göstermesini beklediklerini söyleyerek, “ Siyaset üstü bir konumda olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün YÖK Genel Kurulunun yanlı ve yanlış rektör listesini geri göndermesini bekliyoruz” diye konuşarak, YÖK’ün Cumhurbaşkanı’na sunduğu listeye tepki gösterdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.