Gazete kapatmaya siyasi partilerden tepki

Gazete kapatmaya siyasi partilerden tepki
AK Parti Karacabey Yönetim Kurulu Başkanı Halit Türkkan, Meltem Gazetesi’nin susturulmak istenmesine tepki gösterdi.
Türkkan, yaptığı basın açıklamasında, 50 yıllık bir gazetenin keyfi bir uygulama sonucu kapatılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Türkkan, “Meltem Gazetesi’nin yaptığı haberler yüzünden susturulması ve gazetenin baskısının engellenmesi çağ dışı bir uygulamadır. Demokrasisini geliştirmeye çalışan Türkiye’nin Avrupa birliği yolunda ilerlerken bu tip bir antidemokratik bir uygulamanın yaşanması kabul edilemez. Meltem Gazetesi’nin antidemokratik uygulamayla yayınının durdurulması kabul edilemez. Belediyenin bu uygulamadan bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. AK Parti olarak kanunları Anayasa’da belirtilmiş sosyal hukuk devletinde böyle uygulamalar görmek istemiyoruz.”
MHP Karacabey Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Tezcan, belediyenin keyfi uygulamalarla basını susturmasına çalışmasına sert tepki gösterdi. Tezcan, “50 yıldır yayın yapan gazetenin keyfi bir uygulamayla kapatılması kabul edilemez. Demokrasiyi benimseyememiş kişiler ancak bu tip davranışları ortaya koyar. Basın halkın gözü ve kulağıdır. Halkın haber alma özgürlüğünün engellenmesi ise kabul edilemez bir olaydır. Belediyenin 24 saat süre tanıyarak yenilemesi istediği ruhsat işlemi keyfi uygulamanın yasaları çiğneyerek nasıl uygulandığının bir göstergesidir.”
CHP Karacabey Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karabaş, Halkın haber alma hakkının elinden alınması olarak değerlendirdiğimiz bu uygulamadan vazgeçilmelidir.
Karabaş, “Haber alma özürlüğünü kısıtlamak, onu ortadan kaldırmak bir suçtur. Halka karşı bir sayısızlıktır. Bu uygulamayı gerçekleştiren belediye görevlileri ve kapatma cezasını uygulatan Belediye Başkanı’nı yaptıkları hareketten dolayı şiddetle kınıyorum.”
DSP Karacabey Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Uzel, demokratik ülkelerde basın her türlü konuyu yazmalı ve bu süreçte hiçbir suretle baskı ve sansür altına alınmaması gerektiğini belirtti. Uzel, “Basının cezalandırılması ancak ortaçağ karanlığında görülen uygulamalardır. Basın kendine has yasalarla çalışma şartları belirtilmiş ve düzenlenmiştir. Aksi durumlarda basına ceza verme yatkısı hukukundur. Belediyenin uyguladığı mühürleme işlemi kabul edilir gibi değil. DSP olarak demokrasinin gereğinin yerine getirilerek özgür basının yayın hakkının iade edilmesi taraftarıyız.”
SP Karacabey Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Çavdarlı, sebep ne olursa olsun, bu tür bir uygulamaya karşıyız. Hele bu yapılan 50 yıllık bir gazeteyi engellemeye yönelikse üzüntümüz kat-kat artıyor. Son olayda da yaşanan tavır gösteriyor ki maalesef 21. yüzyılda, milenyum çağında sansür hala geçerliliğini koruyor. Özgür basın bugün dünür, yarın bir vekil, öbür gün belediye başkanı, politikacı, işadamı gibi arkasında herhangi bir gücü taşıdığını hisseden birilerini karşısında bulabiliyor. Bu tür, basını susturmaya yönelen insanların kaba kuvvet zorbalık göstermeden daha başka yollarla basınla ilişkilerini düzeltmeleri gerekir.”
ANAP Karacabey Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hari, halkın haber alma özgürlüğünün engellenmesini ve basının baskı altına alınmasını doğru bulmadığını belirtti.
Demokrat Parti Karacabey Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çırpan, bu konu hakkında görüş belirtmek istemedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.