DSİ yetersiz kalıyor

Karaca, “Kuraklık Eylem Planı”nı değerlendirdi:
DSİ yetersiz kalıyor
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan “Kuraklık Eylem Planı” taslağını yeterli bulduklarını açıkladı.
Uygulamayla ilgili meslek odaları, tarımsal kuruluşlar ve çiftçilerle iş birliği içinde çalışılması halinde olumlu sonuçların alınabileceğini belirten Nuri Karaca, öncelikli konuları şöyle dile getirdi. Karaca, “Gölet, baraj ve su tutma yapıları inşaatları çok ağır gitmektedir. Kuraklık nedeniyle su sıkıntısı çektiğimiz bu günlerde bu yatırımların acilen devreye sokulması gerekir. Damlama sulama sistemi yaygınlaşarak kullanılmakta. Fakat bilinçli kullanılmadığı için su tasarrufu halen sağlanamamıştır.
İlgili kurumlar ve bilim adamları devreye girerek eğitime başlanmalı. Damlama sulama sisteminin teşvik ve hibe başvurularının basitleştirilmesi gerekmektedir. Sulama birlikleri uyum içinde çalışırken D.S.İ bu kurumlara ayak uydurmakta zorluk çekmekte ve gerekli katkıyı yapamamaktadır. İlçemizdeki çeltik yetiştiriciliğinin yok olmaması için tamamen yasaklanmamalıdır” diye konuştu.
Karaca, kuraklığın devam etmesi halinde acil önlem planları oluşturularak sistemli bir tarımsal üretime geçilmesi gerektiğini vurguladı. Karaca, “Yağışların azalmasıyla meydana gelebilecek muhtemel bir kuraklıkta mutlaka bölgesel ürün planlaması yapılmalıdır. Gerekirse tarım bölgeleri oluşturularak, bölgelere uygun ekim yapılmalıdır. Kuraklıktan dolayı meydana gelebilecek hastalıkların teşhis ve tedavisinde Üniversite ve Tarım müdürlükleri daha duyarlı olmalıdır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.