Domates’e süper fiyat

Domates az olunca fiyatları tavan yaptı
Karacabey’de domates hasadı devam ederken, salça fabrikaları ile sözleşme yapmayan üreticiler ürünlerini daha pahalıya satıyor. Ekim alanının darlığı nedeni ile ürün az olunca, domatese de talebin arttığı belirtildi.
Geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında Karacabeyli çiftçiler ile domates ekim sözleşmesi yapan Tat, Tamek, Tukaş, Beta salça ve diğer konserve fabrikaları ürün bedelini kilo bazında peşin 95 YKR. vadeli ise 105 YKR. olarak imza altına aldı. Ancak bir çok üretici de fabrikalar ile sözleşme yapmayarak serbest domates ekimi yaptı. Fabrikalar işleyecek domates sıkıntısı çekmeye başlayınca, serbest ekim yapan üreticinin domatesini peşin 1.60 ile 2.05 YTL fiyatla almaya başladı.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, yörede 30 bin dekar domates ekimi yapıldığını belirterek, salça fabrikalarının yıllardan beri kendi lehlerine tek taraflı sözleşme yaptıklarını söyleyerek “Üretici bu nedenle mağdur ediliyor. Bundan 10-15 yıl önce 70 bin dekar domates ekilirken, şimdi rakam bu rakamlara geriledi. Bu yıl sözleşme yapmayan çiftçinin yüzü gülerken, sözleşme yapan çiftçilerimiz mağdur edildi. Biz adaletsiz bir uygulama olan bu durum karşısında fabrikaların sözleşmeli üreticiyi koruma adına belli bir miktarda pirim verilmesini beklerdik. Böylece gelecek yıllarda üretici daha geniş alanda domates ekimi yapmış olurdu.” diye konuştu.
Karacabey’de dekar başına ortalama verimin 6-9 ton civarında olduğu belirtildi. Domates hasadının ise Ekim ayı başına kadar tamamlanması bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.