Devletin temeline dinamit koyamazlar

AKP’nin Anayasa değişikliğine bir tepki de Anavatan Partisi İlçe Başkanı Hari’den:
Devletin temeline dinamit koyamazlar
Karacabey Anavatan Partisi Teşkilatı Başkanı Mustafa Hari, Anayasa’nın parayla veya parasız değişimiyle ilgili tartışmaların ötesinde; Sivil Anayasa-Sivil İhtilal tartışmalarının da yaşandığını belirterek, Anayasa değişikliği çabalarına sert tepki gösterdi.
Görüşlerini sert bir dille açıklayan Hari, “Anayasa’nın tümüyle değiştirilemeyeceğini bildikleri halde, değişiklik teklifine kalkışanların dahi suç işlediğini görmezden gelenler, devletin vazgeçilmez temel niteliklerine dinamit koyduklarını fark edemiyorlar. Bu davranışlar gaflet ve dalalete düşmenin en acı örnekleridir” diye konuştu.
Lozan Anlaşması ile devletin elde ettiği sarsılmaz kazanımların, dış güçlerin dayatmasıyla teker-teker kaybedildiği bir döneme girildiğini savunan Hari, Anayasa değişikliği için çıkılan yolun Sevr Anlaşması’na doğru gittiğini ve bölücülere büyük cesaret verebileceğini kaydetti.
Hari, tek başına iktidara gelen siyasi partilere yeni bir Anayasa hazırlama yetkisi verilmediğine işaret ederek, AKP hükümetinin Anayasa girişimlerini eleştirdi. Hari, “Büyük Önder Atatürk’ün ilkeleri ışığında kurulan bu demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz, Türk ulusunun küllerinden yeniden doğuşunun eseridir. Cumhuriyetin içini boşaltma çabalarına asla izin vermeyeceğiz. Devletin üniter yapısına ve milletin bölünemez bütünlüğüne zarar verecek bir anayasa değişikliği her kesimden ve her vatandaştan tepki görecektir. Bazı gurupların da kendi dillerinde eğitim yapmalarına ve kendi ders kitaplarını bastırmalarına göz yumulamaz. Laiklik karşıtı hareketleri özendirecek ve rejimin taşlarını yerinden oynatacak girişimleri şiddetle kınıyoruz. Türkiye’yi Malezya örneğine sürüklemek hevesi içinde olanların bu hevesleri kursaklarında kalacaktır” dedi.
Hari Anayasa değişikliğine özenenleri hayretle ve ibretle izlediklerini belirterek, Ceza Kanunu ile Anayasa suçu sayılan değişiklik girişimlerine AKP’nin çanak tuttuğunu öne sürdü. Sivil Anayasa-Sivil İhtilal tartışmalarının yarar getirmeyeceğini sözlerine ekleyen Hari, devleti koruyucu mekanizmaları yok edecek Anayasa değişikliği çalışmalarının derhal durdurulmasını istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.