DEMİREL’DEN BAKAN’A YANGIN UÇAĞI MEKTUBU

“Maalesef Orman Bakanlığı’nın 1 tane bile yangın söndürme uçağı yok”

22 ve 23’ncü dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye mektup göndererek, devletin envanterinde 1 tane bile yangın söndürme uçağının bulunmamasını sorguladı. Orman yangını çıkması durumunda bu yangını söndürmekle görevli Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 1 tane bile yangın söndürme uçağının bulunmamasının yanı sıra yangın söndürme uçağı kiralayan Türk Hava Kurumu’nun da Bakanlığın düzenlediği yangın söndürme uçağı kiralama ihalesinden kasıtlı olarak devre dışı bırakılmasını bir kez daha gündeme taşıyan Demirel, Bakan Bekir Pakdemirli’ye THK envanterindeki aynı marka-model uçakların Avrupa da uçmaya ve yangın söndürmeye devam ettiğini hatırlattı. Orman yangınlarında önceliğin ülkemize ve kamu kurumlarımıza ait uçakların kullanılmasına verilmesi gerektiğini kaydeden Demirel, “THK’nın yerine yabancı ülkelerden şimdiye kadar kiraladığınız yangın söndürme uçaklarına ne kadar para ödendi?” diye sordu.

“YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI SATIN
ALMAYI HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?”

22 ve 23’ncü dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in gönderdiği mektubun tam metni şöyle:

“Yetişmesi yıllarca süren ormanlarımız maalesef çıkan yangınlarla birkaç gün içinde yok olup gitmektedir. Ayrıca bu yangınlarda ormanlarımızla iç içe yaşayan yaban hayvanları da yanıp ölmüştür. Aynı zamanda orman ürünlerinden yararlanan orman köylerimiz de yok olmuştur. Tarımsal ürünlerin yanı sıra küçükbaş-büyükbaş evcil hayvanlar ve meyve ağaçları da yanıp kül olmuştur. Maalesef orman yangınıyla mücadelede yaşamını yitiren vatandaşlarımız ve görevlilerimiz de olmuştur.

Yüreklerimizin yandığı tarifi imkânsız acılar içerisindeyiz. Eğer gerekli tedbirler zamanında alınmış olsaydı çıkan orman yangınları bu denli yayılmazdı.

Açıklamalarınızda “Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok” dediniz.

1)Göreve geldiğiniz günden buyana bu önemli eksikliği gidermek üzere yangın söndürme uçakları satın alma girişiminde bulundunuz mu? Bununla birlikte hükümetin bütçe kaynaklarından bakanlığa ait bir yangın söndürme filosu oluşturmayı talep ettiniz mi?

2)Bir yangın söndürme uçağının maliyeti ne kadardır?

3)Şimdiye kadar yurt dışından kiraladığınız yangın söndürme uçaklarına ne kadar para ödendi?

4)Artan küresel ısınma ile birlikte orman yangınına yol açacak her türlü sebep ve sabotaj ihtimaline karşı İçişleri, Milli Savunma, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma bakanlıkları ile birlikte Acil Eylem Planı yaptınız mı?

5)Orman köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza orman yangınına nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda yeterli eğitim verilmekte midir?

6) Orman muhafaza memurlarının sayısı yeterli midir?

7)Türk Hava Kurumuna ait yangın söndürme uçaklarının kiralanmama sebepleri nelerdir?

8) ) Mevcut yangın söndürme uçaklarının 4’ünün uçmaya hazır olduğunu, 2 sinin de bakım ve onarım sonrası uçabileceği açıklaması yapan THK Kayyum Heyeti Başkanı ile yangın söndürme uçaklarının son durumunu ve bu uçaklardan yararlanmak için görüşme ve çalışma yapılmış mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.