Demirciler Odası’ndan üyelerine uyarı

Karacabey Demirci Marangoz ve Benzerleri Odası, 6331 sayılı ''İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'' gereğince işyeri sahiplerine getirilen yükümlülüklerle ilgili uyarıda bulundu.
Konuyla ilgili başvurusunu yapmış işletmelerin çalışanlarına “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verileceğini belirten Demirci Marangoz ve Benzerleri Odası Başkanı Burhan Sevinç, 1.etap eğitimlerin 21 Mart 2013   Perşembe günü saat 09.30'da Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda başlayacağını kaydetti.
Yapılan yazılı açıklamada Başkan Burhan Sevinç şu bilgilere yer verdi; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan 6331 Sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” 01.01.2013 tarihinden itibaren uygulamaya konuldu. Kanun, tüm özel ve kamu kesimindeki işyerlerini ve çalışanlarını (işçi, çırak, kalfa, stajyer vb.) kapsamaktadır.

Buna göre;
1-) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile sağlık raporu alması zorunludur. Kanuna göre işveren çalışanlarına, “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi”ni ve “Sağlık raporunu” aldırmak ve çalışanların özlük dosyalarında “İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası” ile “Sağlık Raporu”nu bulundurmalıdır.
2-) İşveren işyeri risk analizi yaptırmalıdır. Bundan böyle işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç sınıfa ayrıldı. (01.01.2013) Tüm işletmeler, işyerlerinde yürütülen işler ve çalışanların karşı karşıya kaldıkları olası tehlikelere ya da meslek hastalıklarına göre belirlenecek olan “Risk Analizi Değerlendirmesi”ni yaptırmak zorundadır. Çalışanların, Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi tamamlandıktan sonraki adımda; İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı işletmelere gelerek işletmelerdeki yürütülen işlere göre çalışanların iş kazası risklerini, tehlike ve karşı karşıya oldukları meslek hastalıklarını tespit ederek, işletmelerin tehlike sınıflarını belirleyecek ve daha sonra işverene rapor edilecektir. Buna göre izleyeceğimiz yol haritası ise şöyledir;
1- Çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almaları,
2- Çalışanların sağlık raporlarını almaları,
3- İşletmelerin '' Risk Analizi '' Değerlendirme raporlarını yaptırmaları.
    Oda olarak esnaf arkadaşlarımızın, üyelerimizin cezai uygulamalara maruz kalmamaları açısından BİLGEMED İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi ile yapılan protokol sonucu sıkı bir iş birliği ve yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Üye işletmelerimizin gereken hassasiyeti gösterdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.