Çördük’lüler geleceğine sahip çıktı!

Çördük’lüler geleceğine sahip çıktı!
*Mustafakemalpaşa İnatlar Köyü’ne kurulmak istenen ‘Katı Atık Yakma’ tesisine halk büyük tepki gösterdi.
*Ellerinde pankartlarla seslerini duyaran vatandaşlara Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Bursa’dan bir çok sivil toplum örgütü temsilcilerinden destek geldi.
*“Köyümüzün ve çevremizin zehir solumasına izin vermeyeceğiz” diyen köylüler, ÇED raporuna izin onaylamadı.
*Köylülerin görüşlerini almak üzere köy meydanına gelen İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri, kadınlar tarafından konuşturulmadı.
Mustafakemalpaşa İnatlar Köyü Açmalar Mevkii’ne kurulması planlanan, Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Depolama Fabrikası’nı istemediklerini inatla haykıran halk ÇED raporu için izin istemeye gelen şirket yetkilileri ile Bakanlık temsilcilerine çok sert tepki gösterdi.
Mustafakemalpaşa TEMA Sorumlusu Necati Özyiğit önderliğinde, fabrikanın dağları ve birinci sınıf tarım alanlarını çoraklaştıracağı endişesiyle Çördük Köyü’nde toplanan yüzlerce insan seslerini kamuoyuna duyurdu.
İnatlar Köyü halkı ile bayanların yoğunlukta olduğu direnişe Mustafakemalpaşa ve Karacabey’deki sivil toplum kuruluşları, dernekler, kurum ve kuruluşlar, siyasiler, köy ve mahalle muhtarları, sendikalar, ticaret, sanayi, borsa ve tüm esnaf odaları ile duyarlı vatandaşlar fabrikanın kurulmasına pankartlarla karşı çıktı.
Nilüfer Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal, bir tutanak hazırlayarak gelen sivil toplum örgütü yöneticileri ve muhtarlara imzalattı.
Bursa’dan gelen CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü, TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erdal Aktuğ, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İlhan Demiröz, Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık, Çevre Mühendisleri Odası Temsilcisi Zerrin Kartal, Bursa Tabip Odası Sekreteri Dr. Ersan Taşçı ile Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şeref Tuzcu, vatandaşların açtıkları “Yarının doğası bugünden yaratılır”, “Zeytin bahçesi kül bahçesi olmayacak”, “Herkes yaşadığı dünyaya sahip çıkmalı” gibi pankartlara destek verdi.
Fabrikanın kurulması için yöre halkının görüşleri doğrultusunda alınması gerekli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı çıkan duyarlı vatandaşlar, “Köyümüzün ve çevremizin zehir solumasına izin vermeyeceğiz” dediler.
Köylülerin görüşlerini almak üzere köy meydanına gelen İl Çevre Müdür Yardımcısı Talat Müttüoğlu, köylü kadınlar tarafından konuşturulmadı. Jandarmanın müdahalesiyle, ÇED raporu için gelen resmi yetkililer köyden geldikleri gibi uzaklaştırıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.