Çin, Uygur Türklerini katlediyor!

Karacabey Türk Eğitim-Sen Temsilcisi Mustafa Şentürk, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygurlara olan tutumunu eleştirdi.
            Doğu Türkistan’da camilerinin kapatıldığına dikkat çeken Şentürk, Çin’in Uygurlara uyguladığı sistematik işkencenin dünyanın hiçbir devletinde rastlanmayan boyutlara ulaştığının altını çizdi.
            Şentürk, tüm dünyanın dikkatini üzerine çektiği Tibet’te yapılanlar, Uygurlara yapılanların yüzde 1’i olmadığını ilere sürerek, buna karşın Uygurların halen görmezden gelindiğini kaydetti.
            Bayramların yasaklandığını, kadınların kısırlaştırıldığını vurgulayan Şentürk, şunları söyledi;
“Merkezi Göttingen`de bulunan Alman “Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu” adlı kuruluştan Ulrich Delius, “Çin`de Uygurlar kadar takibata uğrayan bir başka halk topluluğu daha yok” diyor.
            Asya Raportörü, insan hakları kuruluşunun elindeki rakamlara göre komünist yönetimin bölgede, 1997`den beri 500`den fazla ölüm cezasını infaz ettiğini vurguluyor.
            Azımsama amacı taşımaksızın bir karşılaştırma yapmak gerekirse, aynı zaman diliminde Tibet`te idam edilenlerin sayısının sadece iki olduğunu belirtmek gerekir.
            Han Çinlileri sistematik olarak Sincan`a göç ettiriliyor, kesin olmayan rakamlara göre her gün Sincan`a 1000 Han Çinli`nin yerleştiğinden bahsediliyor.
            Bir zamanlar nüfusun yüzde 93`ü Uygurlu iken bugün ancak yüzde 47`sini Uygurlar oluşturuyor; hatta Avrupa Doğu Türkistan Birliği adlı sürgünler derneği, Uygurlu kadınların zorla kısırlaştırıldığını rapor ediyor.
            Uluslararası Af Örgütü Amnesty International`in bilgilerine göre ise dini ibadetler sabote ediliyor, camiler keyfi olarak kapatılıyor, dini bayramlar yasaklanıyor, Uygur dili okullarda okutulmuyor.
            Türk milleti olarak Sincan’da yaşanan vahşete seyirci kalınmamasını diliyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.