Cennetin can suyu kesildi!

Cennetin can suyu kesildi!
*Manyas Kuş Gölü’nün ana kaynağı olan Kocaçay’ın 50 yıl sonra kuruması, hem uluslararası prestijimizi hem de Karacabey ve Manyas ovasındaki üreticileri zora soktu. Son bir ayda 40 milyon metreküp su buharlaşırken, gölün tamamen yok olma riski ortaya çıktı.
Avrupa Konseyince iyi korunan ve yönetilen koruma alanlarına verilen “A” sınıfı diplomayla ödüllendirilen dünyaca ünlü Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Kuş Gölü’nün “can damarı” olarak bilinen Kocaçay’ın kurumasıyla büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Küresel ısınmanın getirdiği aşırı sıcaklar sonucu yağış olmaması Manyas Kuş Gölü’nde buharlaşma riskini gündeme getirdi.
İvrindi ilçesindeki Madra Dağı eteklerinden gelen ve çevredeki derelerle birleşerek Manyas Kuş Gölü’nü besleyen en büyük tek kaynak konumundaki Kocaçay’ın tamamen kurumasıyla Kuş Gölü’ndeki su seviyesi alt sınıra dayandı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 690 milyon 960 bin metreküp kapasiteli Kuş Gölü’nde geçen ay 141 milyon 100 bin m3 olan suyun bugün itibariyle 102 milyon 800 bin m3’e ve doluluk oranının ise, yüzde 20’den 15’e düştüğünü bildirdi.
Göl kotunun 14.30’a gerilediğini açıklayan yetkililer, Manyas ve Karacabey ovalarına su verilmesinin durdurulmasının gündemde olduğunu kaydetti.
DSİ yetkilileri, Manyas Kuş Gölü ve Kuş Cenneti Milli Parkı varlığının korunması amacıyla bir dizi önlemler alındığı belirterek, “Balıkesir Valiliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu temsilcileriyle yapılan ortak toplantıda alınması ve uygulanması gereken önlemler belirlenerek bir protokol imzalandı. Bu kurum ve kuruluşların aldığı ortak karar doğrultusunda Manyas Kuş Gölü’ndeki su kotu 14.20’ye düştüğünde kapaklar kapatılarak Manyas ve Karacabey ovalarına verilmesi durdurulacak.”dedi.
Kuş Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesi sonucu daha önce de, Manyas ve Karacabey ovalarındaki çeltik üreticilerinin Kocaçay ve Kuş Gölü’nden sulama yapmaları yasaklanmış ve çeltik ekimine sınırlama getirilmişti.
Bu arada, su ürünleri yönünden Türkiye’nin en zengin gölleri arasında yer alan Kuş Gölü’ndeki Sazan, Yayın, Turna ve Tatlı Su Kefali ve İstakozu gibi ticari değeri olan balık ürünlerinde de önemli oranda azalma olduğu belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.