Çalışan demir paslanmaz

Karacabey Karakoca Köyü’nde İsa Ulon (80) ilerlemiş yaşına karşın baston imal ederek gençlere taş çıkartıyor.
81 yıllık ömrü boyunca sürekli çalışarak bir şeyler üretmek için mücadele eden İsa usta, marangozluktan inşaat ustalığına, çiftçilikten hayvancılığa varıncaya kadar pek çok meslekle uğraşmış.
Henüz 70 yaşına girmeden Zonguldak Devrek’te imal edilen ve dünyaca meşhur baston ustalarının görüntülerini televizyondan gören Ulon, bastonun nasıl yapıldığını öğrenmiş. Köyünde yetişen karaçalı ve kayın ağaçlarının baston yapımı için en uygun ağaç olduğunu tespit eden Ulon, hemen işe koyulmuş.
Mesleği marangozluk olan İsa usta elindeki mevcut malzemelerle ağacı büküp şekil vermiş, ısıtarak direncini artırmış, küçük yanıklarla desenler oluşturmuş. Bastonun uzun ömürlü olması için vernikledikten sonra son olarak bastonun uç kısmına plastik malzeme monte ederek aşınmasını engellemiş. İmal ettiği bastonlar köyündeki akranlarınca oldukça beğenilmiş. Köylüsünden aldığı destekle pazarlara çıkan İsa Usta Bursa ve ilçelerinde müşteri edinmiş. Eşini 10 yıl önce kaybeden İsa dede, oğlu ve torunları ile birlikte hayatını sürdürüyor. İlerleyen yaşına rağmen oldukça sağlıklı ve dinç görünen İsa dede işin sırrını şu cümlelerle anlatıyor; “Ömrü boyunca çalışarak geçimini temin eden Peygamberimiz bizlere de sürekli çalışkan olmamızı tavsiye ediyor. Bu yaşıma gelinceye kadar hep bu inançla çalıştım. Çok şükür sağlığım yerinde. Son nefesime kadar çalışmak, üretmek istiyorum. Gençlere de çalışkan olmalarını ve anne-babalarına bakmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.