Buğdayın değeri artacak

Buğdayın değeri artacak
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, stratejik bir ürün olan buğdayın, mısır ve şeker pancarı gibi biyodizel üretiminde kullanılmasıyla dünya pazarındaki değerinin artacağını söyledi.
Tarımsal üretim içinde önemli bir yere sahip olan buğdayın, dünyada pirinçle birlikte temel 2 bitkisel gıdadan birini oluşturduğunu belirten Karaca, “Besin değeri çok yüksek olan buğdayın önemi her yıl biraz daha artmaktadır. Türkiye’nin yıllık buğday üretim miktarının 20 milyon ton civarında olduğu göz önüne alınılırsa, sulama olanaklarının genişletilmesiyle bu oran daha da arttırılabilir” dedi. Dünyada fiyatı son yıllarda giderek artan buğdayın mısır ve şeker pancarı gibi biyobenzin üretiminde ham madde olarak kullanıldığına dikkati çeken Karaca, “AB’de biyobenzinin belli oranlarda kullanımı zorunlu hale getirildi. Böylece buğday değeri önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır.
Buğday ülkemizde ve dünyada hem un, hem de yem sektöründe yoğun şekilde kullanılmakta. Üretim miktarları talebe göre yetersiz kalmaya başladı. Buğday açığı, biyobenzin üretiminde kullanılmaya başlandığında daha da artacak. AB ülkelerinde, fosil kökenli benzine, mısır ve şeker pancarı başta olmak üzere bitkilerden üretilen biyobenzinden yaklaşık yüzde 6 oranında karıştırılması zorunlu hale getirildi. 2010 yılında bu oranın yüzde 10’u bulması bekleniyor. Çevrecilik esasına dayanan bu uygulama, uluslararası piyasalarda yüksek olan buğdayın fiyatını daha artıracak. Daha fazla talep olacağı için de daha değerli hale gelecek. Buğday üretiminin ülkemiz için önemini iyi bilmek, buna göre tarımsal politikalar uygulamak gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye gibi potansiyeli çok yüksek olan bir ülkenin halen buğday üretimi, ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmadığını, buğday üretimindeki artışın öncelikle verimi artırmaktan geçtiğini dile getiren Karaca, ”Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’nin dekardan elde ettiği verimi oldukça düşük. Buğdayı sulak alanlarda yetiştirirsek önce verim, buna paralel olarak da ürün miktarı artacaktır. Bu şekilde hububatta üretim miktarının arttırılması sağlanabilir” dedi. Karaca, Türkiye’nin her yıl zorunlu olarak buğday ithalatı yapar durumda olduğunu sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.