Buğday taban fiyatı belirlenmeden, pirimler açıklandı

Karacabey’de geçtiğimiz yıl kurak nedeniyle rekoltelerde önemli bir düşüş yaşanırken, bu seneki buğday rekoltesi yüz güldürüyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl hububat yanında, bakliyat için de üreticilere prim verileceğini belirtti. Eker, bu yıl kilogram başına buğday için 5 YKr, arpa, çavdar ve yulafta 4 YKr, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimekte de 10 YKr prim verileceğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl kilogram başına buğday için 4,5 YKr, arpa, çavdar ve yulaf için 3,5 YKr, çeltik için 9 YKr olarak ödenmişti. Bu yıl açıklanan rakamlara göre, buğday primlerinde yüzde 10’luk fiyat artışı gözleniyor.
Fakat rakamlar çiftçiyi memnun etmeye yetmedi. Çiftçi temsilcileri prim fiyatlarını yetersiz buldu. Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Hasan Karahasanoğlu, bu yıl gübre ve mazota yapılan zamlarla çiftçinin üretim maliyetinin yükseldiğini kaydetti.Maliyet artışları göz önün de bulundurulunca açıklanan destek primlerinin yetersiz kaldığını savunan Karahasanoğlu, “2007 yılının buğday taban fiyatı 50 yeni kuruştu. Yeni açıklanan buğday primi kilo başına 5 yeni kuruş. Ürün desteği ile toplamda 55 yeni kuruşu buluyor” dedi.
Karahasanoğlu, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için buğday taban fiyatlarının en az 65 yeni kuruş olması gerektiğini ifade etti. Karahasanoğlu, buğday taban fiyatları belli olmadan primlerin açıklanmasına ise anlam veremediğini ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.