Birlikleri kapattık, damları da kapatalım mı?

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, kırmızı et üzerinde uygulanan ithalat baskısı ile yerli besi yapan yetiştiriciye verilen desteğin kaldırılmasını eleştirdi.
Nuri Karaca, büyük çabalarla meydana getirilen Kırmızı Et Üretici Birliklerinin yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle kapanmasında bakanlığın büyük rol oynadığına dikkat çekti.
Birliklerin kapanmasıyla besicinin moral motivasyonunun sıfıra indiğini söyleyen Karaca, besi damlarının da kapanmaya başladığını duyurdu.
Yetiştiricilerin dünyanın hiçbir ülkesinde bu ithalat baskısına ve desteklerin tamamen kaldırılmasına dayanamayacağını ileri süren Nuri Karaca dün bu konuda yazılı bir açıklama yaptı.
Karaca açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Tarım ve hayvancılık ürünlerini ithal etmek başta istihdam olmak üzere ülke ekonomisine büyük zararlar vermektedir.
Vatandaşlarımızın ucuz ve sağlıklı et yemesini herkesten çok biz isteriz. Bunu sağlamanın yolu besicinin para kazanmasını sağlayarak üretimi arttırmak ve dar gelirli vatandaşların satın alma gücünü arttırmaktır (Asgari ücreti arttırmak, memur ve işçiye yeterli ücretleri ödemek ve emeklilerin maaşlarını arttırmak gibi).
Ülkemizde yağışların az olması ve meraların tahrip edilmesi nedeni ile besicilik maliyetleri yüksek olmaktadır. Kırmızı et fiyatlarını Uruguay, Brezilya ve Yeni Zelanda gibi uçsuz bucaksız meraları olan ve bol miktarda yağış alan ülkelerdeki fiyatlarla mukayese etmek yanlıştır. Adı geçen ülkelerden getirilen canlı hayvan ve karkas et maliyetleri ulaşım, navlun ve son günlerde büyük bir artış gösteren döviz fiyatları nedeni ile ülkemizdeki fiyatları geçmek üzeredir. Bu nedenle de et ithalatı imkansız hale gelmiştir.
20 gün önce Fransa’nın Lyon şehrinde tespit ettiğim et fiyatları şu şekildedir:
Kuzu Pirzola: 25.90 Euro/kg (114 TL/kg.), Dana Biftek: 26.9 Euro/kg (121 TL/kg.), Dana Kıyma: 22 Euro/kg (99 TL/kg.)
Etçi ırkların beşiği olan Fransa gibi bir ülkede bile et fiyatlarının bizden fazla olduğu görülmektedir. Sırf mera hayvancılığı yapılan Fransa’da karkas et fiyatları ise 6 euro/kg’dır (26.4 TL/kg). Bu fiyatların yanı sıra Fransız çiftçisi Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası çerçevesinde çeşitli destekler de almaktadır.
Bir başka önemli Avrupa ülkesi olan İspanya’da ise bazı kırmız et fiyatları aşağıdaki gibidir:
Dana kuşbaşı: 10 Euro/kg (44 TL/kg.), Dana kıyma: 8.4 Euro/kg (37 TL/kg.), Dana antrikot: 18.5 Euro/kg (81.4 TL/kg.)
İhracat yapabiliriz…
Döviz fiyatları hiç arzu etmememize rağmen artmaya devam ederse, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ısrarlı et ithalatına karşın besiciler de Avrupa’ya canlı hayvan ve karkas et ihraç edebilir. Geçmiş yıllarda hayvan ihracatı gerçekleştirildiği unutulmamalıdır.
Önemli ölçüde domuz eti tüketilen ülkelerle piyasaya aynı fiyattan et arz eden, besiciler daha fazla küstürülmemelidir. İthalat derhal durdurulmalıdır. Hangi gerekçe ile kaldırıldığı belli olmayan yerli hayvan destekleri 300 TL’den aşağı olmamalıdır. Etçi ırkların dişi materyalleri düşük faizli kredilerle getirilip küçük ve orta ölçekli işletmelere verilmelidir. Büyük işletmelere verilen destek ve teşvikler yeniden gözden geçirilmeli, bu desteklerin küçük ve orta ölçekli işletmelere kaydırılmalıdır.
İthalatta daha fazla inat edilmemelidir. Kırsal bölgelerde bu işi layıkı ile yapacak insanlar şehirlere gitmeden önlem alınmalıdır. Çiftçi ve hayvancıların büyük şehirlere göçü hızla devam etmektedir. Bir müddet sonra bu işleri yapacak insan bulunmayacağı unutulmamalıdır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.