Banka görevlisinin akıl almaz dolandırıcılığı

Bankalarla çalışanlar genellikle bankaya ve banka çalışanlarına birlikte güven duymak isterler. Bankalar kendi bünyelerinde çalışan personel seçiminde bazen çok ciddi hatalar yapabilmektedir. Seçimi yapılmış bulunan bu insanların hepsinin aynı çizgide bir dürüstlüğe sahip olduklarını bekleyemeyiz. Hatalı seçimi yapılmış olan bu art niyetli kişilerin veya işbirlikçilerinin bazı bankalarda özellikle hesap denetimi yapamayan yaşı ilerlemiş insanların, işlerinin yoğunluğu veya yurt dışında olmaları nedeniyle hesaplarıyla pek ilgilenemeyen kimselerin, üzerine tüketici kredisi veya kredi kartı çıkartmak veya hesaplarını boşaltmak gibi hukuk dışı işlemler yaptıklarını biliyoruz. Bilgimiz dışında yapılan bu art niyetli işlemleri gizlemek için bilgisayarlara şifre koyarak şube içinde bu kayıtların kendilerinden başkasının görüntü almasını engelleyen bu kişilerin, hesap sahiplerine büyük maddi manevi zararlar verdiklerini üzüntüyle müşahede ettiğimizi söyleyebilirim

Hele hele yüksek kredibilitesi olan bazı müşteriler üzerinden yüksek miktarlarda tüketici kredileri çıkartarak bunları yine müşteri üzerine açtıkları fon hesaplarında gizleyerek, buradan müdür beklentisi çıkarmaya çalışmalarını inanılması güç bir olay olarak dikkatlerinize sunuyorum.

Bankalar kanununa göre belirli miktarda kredi kullandırılan müşterilere sigorta yaptırmak zorunluluğu nedeniyle farkında olmadan sigortalandığımızı, bunun prim ödemelerini adımıza açmış oldukları fon hesaplarında gizleyerek yürütüp borçlandırıldığımızı çok geç fark edebiliriz.

Güveninizi kazanmış olan bu memurlar, çeşitli evraklar arasından size fark ettirmeden, bu borcu kabul ettiğinizi ve onayınız olduğunu teyit eden evrakları imzalatarak almış olabilirler.

Bizler bu tür olayları iç denetim zafiyeti bulunan bankalarda daha sıkça görmekteyiz. Sizin haberiniz olmadan adınıza atılan bir imza bulunuyorsa banka arkanızda durmayarak sizi yargı seçeneği ile baş başa bırakabilir.

Yukarıda belirtilen her hangi bir üzücü olayla karşılaşmak istemiyorsak, imzalarımızın istendiği belgeleri çok dikkatli ve iki defa okumak, boş belgeleri imzalamamak, konusunu anlayamadığımız belgelerin suretlerini imzalamadan alarak yakınlarımıza danışmalıyız. İlerde itiraz edebilmemiz için bankanın verdiği belgelerin antetli, kaşeli, imza yetkili olması ve saklanması şarttır. Çok önemli gördüğüm bir görevimiz de, her ay bankadaki hesap bilgilerimizi gösteren mizan ile hiç kredi kullanmamış olsak dahi adımıza kredi miktarlarını gösteren bilgisayar çıktısını yazılı olarak yetkililerden istememiz gerekmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.