Av yasağı sona erdi, sezonun ilk balık fiyatları belli oldu

Denizlerde av yasağı 1 Eylül 2017 tarihinde sona erdi. Av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar balık avına çıktı ve tezgahlar taze balıklarla donatıldı. Bu sayede balık fiyatları da belli oldu.
Denizde av yasağının sona ermesinin ardından tekneleriyle Marmara’ya açılan balıkcılar, kasalar dolusu sardalya, istavrit, mezgit, bako, palamut, tekir, uskumr, kolyoz ile geri döndü. Balıkesir’in Bandırma ilçesinde denizde av yasağının sona ermesinin ardından balıkçılar kasa kasa balıkla Bandırma Balık Hali’ne döndü. Yapıçlan mezat sonucu sardalyanın kasası 40-50 lira, tekirin 70-80 liradan satılırken palamutun çifti ise 25 liradan verildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), “Yeterli altyapı oluşturulmalı, açık deniz balıkçılığı teşvik edilmeli, kıyı sularımızdaki av baskısı hafifletilmelidir” çağrısında bulunmuştu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar av yasağının kalkması nedeniyle yaptığı açıklamada, 2016 yılında su ürünleri üretiminin yüzde 12.6 4 azaldığını (672 bin 241 tondan, 588 bin 715 tona geriledi) hatırlattı. Yeni sezonda bu kayıpların telafi edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, üç tarafı denizlerle çevrili, 4 denize kıyısı olan, iki yarımadadan oluşan Türkiye’nin bu potansiyelini değerlendiremediğine vurgu yapmıştı. 2016’da toplam su ürünleri üretiminin yüzde 51.2’sini deniz ürünlerinden yüzde 5.8’sini tatlı su ürünlerinden, yüzde 43’ünün ise yetiştiricilik ürünlerinden oluştuğu bilgisini veren Bayraktar, “Yeterli altyapı oluşturulmalı, açık deniz balıkçılığı teşvik edilmeli, kıyı sularımızdaki av baskısı hafifletilmelidir. Sektörde üretim değeri, 3 milyar 239 milyon lirası yetiştiricilik ürünleri, 1 milyar 115 milyon lirası deniz avcılığı ürünleri, 117 milyon lirası iç su ürünleri olmak üzere 4 milyar 471 milyon lirayı buluyor. Üretim değeri 4.5 milyar liraya yaklaşan su ürünleri sektörü, potansiyelini sürdürülebilir bir şekilde kullanır, açık deniz balıkçılığına ağırlık verilirse, ülkemize çok daha büyük katkı sağlayabilir” demişti.
Yapılması gerekenler
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan sorunların çözülmesi için yapılması gerekenlerin şunlar olduğunu kaydetti: – Stokları koruyucu ve geliştirici yönde gerekli çalışmaların ve araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının artırılmasına öncelik verilmelidir. – Sürdürülebilir su ürünleri üretimi ülkemizde ana politika olmalı ve bu politika çerçevesinde gerekli stratejiler ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmelidir. – Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurularak, eğitimler yapılmalıdır, – Su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir. – Kişi başı su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının altındadır. Bunun artırılması için tedbirlerin alınması gerekmektedir. – Balıkçılık sektöründeki ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulması ekonomik anlamda sektöre katkı sağlayacaktır.
Sezonun ilk balık avına çıkan Recep Karaman’ın “Karamanlarö teknesi 250, Ekrem Reis isimli tekne ise 150 kasa sardalye balığı ile Bandırma Su Ürünleri Hali’ne yanaştı. Erdek ilçesine bağlı Karşıyaka’da avlandıklarını söyleyen Recep Karaman, “Cuma günü bayramın ilk gününü kutladık. İkinci gün yasağın sona ermesi ile ‘rast gele’ diyerek denize açıldık. İlk sefer olmasına rağmen iyi balık aldık. Tercübelerime dayanarak iyi bir balık sezonu geçireceğimizi düşünüyorum” dedi.
Balık komisyoncusu Emin Gürel “Çok güzel bir sezona başladık. Harika balık var. Umarım devamı gelir” dedi. Kurban bayramı nedeniyle alıcının fazla olmadığı balık halinde yapılan mezat renkli görüntülere sahne oldu. Balıkçı esnafı sezonun ilk balıklarını alabilmek için birbirleriyle yarıştı. Hale az miktarda gelen 2 kasa Lüfer ve Çinekop ise alıcıların ilgi odağı oldu.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Bandırma Balık Hali personellerinden Özcan Ateş, “Bugün halimize 500 kasa sardalya, 320 kasa tekir, 180 kasa uskumru, 250 kasa bako balıkları ile 150 çift palamut geldi. Bayram nedeniyle balıkların tümü alıcı bulamadı. Bu balıkları, çevre illere gönderdik” dedi.
Özcan Ateş, ilk gün sardalyanin kasa ının 40-50 liradan, usrumrunun 250-300 lira, tekir’in 70-80 lira, palamutun çiftinin ise 25 liradan satıldığını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.