Atatürk’ün kurdurduğu fabrikalar kapanıyor!

Atatürk’ün kurdurduğu fabrikalar kapanıyor!
Ulu önder Atatürk’ün “Şu kiremit işini halledin, aleme rezil oluyoruz” talimatıyla 80 yıl önce Eskişehir’de kurulan Türkiye’nin ilk kiremit fabrikası törenle kapatıldı. Cumhuriyetin kurucusu, ulu önder gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘rezil olmayalım’ diye kurdurduğu fabrika törenle kapatıldı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Marsilya’dan ithalata kadar giden kiremit yokluğunu çözmek için Atatürk’ün “Şu kiremit işini halledin, aleme rezil oluyoruz” talimatıyla 80 yıl önce Eskişehir’de kurulan Türkiye’nin ilk kiremit fabrikası siyah kurdele bağlanarak törenle kapatıldı.
Fırından çıkan son kiremiti alarak, fabrikanın en eski çalışanının da katıldığı hüzünlü bir törende fabrikaya siyah kurdele bağlayan Savaş M. Özaydemir, fabrikanın kendileri için çok büyük bir anlam taşıdığını belirtti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projeleri kapsamında üretimi durduklarını söyleyen Özaydemir, “Bize 30 Ağustos’a kadar zaman verilmişti. Biz de o gün bir tören yaptık. Bizim için çok anlamlı olduğundan öyle sessiz sedasız kapatmaya gönlümüz razı olmadı. İnsanlar daha çok açılış törenlerine alışıklar tabii ki, ama biz kapanış töreni yaptık” dedi.
MİMARİSİ İLGİ ÇEKİYOR
Müze olarak değerlendirileceği söylenen fabrika binasını nasıl değerlendirecekleri konusunda Özaydemir, “Bu çok güzel bir mimariye sahip, şık bir bina. Çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Şu anda nasıl değerlendireceğimize karar vermedik. Güzel bina uygun bir şekilde değerlendirilir. Önümüzdeki günlerde karar vereceğiz” dedi.
ÜRETİM DEVAM EDİYOR
Kılıçoğlu Kiremit’in daha önce başladığı Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretimini artırarak devam edeceğini belirten Özaydemir, söz konusu tesisin Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük en modern kiremit fabrikası olduğunu söyledi. Özaydemir “Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikanın kapasitesi zamanla daha da artırılabilir. Sadece şehirde bulunan fabrikamızı kapattık. Üretimimiz sürecek” diye konuştu.
1.7 MİLYAR KİREMİT
80 yılı geride bırakan fabrikada bugüne kadar 1 milyar 750 milyon adet kiremit üretildi. 100 milyon metrekareyi aşan üretimle Kılıçoğlu, milletvekili lojmanlarının da arasında bulunduğu Türkiye’nin pek çok önemli yapısının çatısında yer aldı. Demiryolu sayesinde Kılıoğlu üretimini Cumhuriyetin ilk yılları da dahil olmak üzere Türkiye’nin her yerine ulaştırdı. Uzun yıllardır Ortadoğu ülkelerine yoğun ihracatı olan Kılıçoğlu, Kıbrıs ve İsrail’de de önemli ağırlığa sahip. ABD’den gelen talep doğrultusunda Kılıçoğlu, geçen yıl bu ülkeye de ihracata başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.