ATATÜRK ve LOZAN

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nda 18 Ocak 1927 günü yapılan oylama ile Lozan Barış Anlaşması’nın onaylanması reddedildi. Neden acaba? Yıl 1923. Lozan görüşmeleri, İngiltere’nin çıkardığı zorluklar yüzünden tıkanmak üzereydi.

ABD, Türkiye’ye sözde destek verme kararı alınca İngiltere anlaşmayı imzaladı. Durduk yerde gelen bu desteğin altından, dönemin bakanlarından Rafet Bey’in ABD yetkilileri ile gizlice imzaladığı “Chester Antlaşması” çıktı.

Antlaşma, TBMM tarafından da onaylandı. Aceleyle onaylanan antlaşmadan şüphelenen Mustafa Kemal Atatürk, yaptığı inceleme sonunda, Chester’deki imtiyaz haklarının Türkiye’nin aleyhine olduğunu gördü. Yırtıp çöpe attı ve tanımadığını açıkladı. Bunun üzerine ABD, Lozan’ı tanımadığını tüm dünyaya ilan etti. Amerikalı Senatör Upshow’un, Antlaşmanın reddedilmesi gerektiğini savunurken bakın nasıl kin kustu; “Bu Antlaşma, Timurlenk kadar hunhar, Müthiş İvan kadar sefih ve kafatasları piramidi üzerinde oturan Cengiz Han kadar kepaze olan bir diktatörün zekice yürüttüğü politikaların toplamıdır.

Canavarca yürütülen savaşlardan bıkmış bir dünyaya, bütün uygar uluslara onursuzluk getiren diplomatik bir Antlaşma kabul ettirilmiştir. Buna her yerde “Türk Zaferi” dediler. Eski dünya parlamentolarını ikna ettikten sonra büyük sermaye grupları, soğukkanlı ticaret erbabı ve bazı din temsilcileri bile Türkiye’yi uygar uluslar masasında konuk durumuna yücelttiler.

Amerika’yı yüksek ülkülerinden uzaklaştırmada birleştiler… Ermeni lobicisi olan Upshow’un, Timurlenk, Müthiş İvan ve Cengiz Han’a benzeterek “Canavar” dediği lider Atatürk’tür. Amerikalılar, Chester İmtiyaz Anlaşması ile sömürüye açmayı düşündükleri Türkiye’nin Dünya Lideri Atatürk’e, iğrenç planları bozduğu için sürekli diş bilediler. Chester Projesi, Amerikalı emekli Amiral Colby Chester’in aracılığı ile ABD-Kanada ortaklık grubu şirketi tarafından hazırlanan bir projedir. İnşaat çevresindeki madenleri işletme imtiyazı karşılığında bazı bölgelerde demiryolu ve liman yapımını içerir. Bu projeye göre, şirket; Adana-Yumurtalık, Musul Kerkük ve Samsun bölgelerinde yaklaşık 4400 km’lik bir demiryolu yapacak. Yumurtalık ve Trabzon’a birer liman inşa edecek.

Buna karşılık bu bölgelerin çevresindeki 40 km’lik bir kuşak içinde bilinen ve sonradan bulunabilecek petrol ile diğer tüm madenleri 99 yıllığına işletecek. İşte Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin bağımsızlığına ters düşen, hatta Sevr’deki gibi Türkiye’nin parçalanmasına yol açabilecek bu imtiyazı yırtıp çöpe atmıştı. ABD, Lozan Barış Anlaşmasını tanımadı, tanımamaktadır.

ABD,18 Ocak 1927’de aldığı bu kararın arkasında olduğunu her fırsatta göstermektedir. ABD, sömürü ve kapitalizm üzerine tasarlanmış bir devlettir. ABD’nin dostu yoktur.

ABD için ya düşmansınızdır ya da sömürge. “Olaylar ve Tanıklarla Atatürk”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.