“AKP İKTİDARI GİDERAYAK KUPON ARAZİ PEŞİNE DÜŞTÜ”

CHP’den eski TEKEL Tütün Deposu arazisinin imara açılmasına tepki

Cumhuriyet Halk partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, bir dönem TEKEL Tütün Deposu olarak kullanılan Demirtaş’taki 81 dönümlük arazinin imara açılmasını öngören imar planlarının Osmangazi Belediyesi’nin görüşü dahi alınmadan Cumhurbaşkanlığı’nca onaylanmasına tepki göstererek, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi artık bir emlakçı ofisi gibi çalışıyor. Ülkenin her yerinden benzer haberler geliyor. Bodrum Ortakent’te 1.000 dönüm alanı satışa çıkardılar, İzmir’de, Erzurum’da, Giresun’da, Trakya’da, Bursa’da, Karacabey’de, Nilüfer Ertuğrul Mahallesi’nde aklınıza gelebilecek her yerde, para edecek ne kaldıysa bunları yandaşlara peşkeş çekip nakite çevirmeye çalışıyorlar. Bugün Bursa’da da yine bir rant hikayesi yine bir talan hikayesine itirazımızı paylaşıyoruz” dedi

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Mudanya İlçe Başkanı Ömer Aydın, belediye meclisi üyeleri ve partililerin katılımıyla Eski TEKEL Tütün Deposu arazisinde basın açıklaması yapan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan imar planlarının Cumhurbaşkanlığı tarafından da onaylandığı hatırlatarak, şunları söyledi:

“20 yıllık AKP iktidarı sona doğru gelirken müflis tüccar anlayışıyla, elde avuçta ne var ne yok bulup buluşturup satıp savuşturmanın peşinde. 20 yıl boyunca Cumhuriyet tarihi boyunca elde ettiğimiz tüm kazanımları satan, bu ülkenin yollarını satan, hanlarını-hamamlarını, köprülerini satan, şeker fabrikalarını, gübre fabrikalarını, limanları satan AKP iktidarı artık satacak bir şey kalmayınca işi emlakçılığa çevirdi, kupon arazi peşinde. Artık AKP iktidarının sayılı günlerinin kaldığı bir dönemdeyiz. Onlar da bunun farkında, yandaşlar da farkında. Giderayak ne koparırsak ne alırsak ne indirirsek kâr anlayışıyla ülkeyi talan ediyorlar. Nerede beton varsa kazıyın, altından mutlaka AKP ve yandaşları çıkar.”

“İLK İMAR PLANINI DANIŞTAY İPTAL ETTİ AMA YANDAŞLAR BOŞ DURMADI”

İsmet Karaca’nın basın açıklamasından satır başları şöyle:

“Bu arazi 81.000 metrekarelik bir alan. Bu kadar büyük bir arazi olur da yandaşlar, hortumcular boş durur mu? 2012 yılında biliyorsunuz burayı konut ve ticaret alanına çevirdiler, ki ben o dönem Osmangazi ilçe başkanıydım, geldik bu bölgede çalışma yaptık. Oluşan tepkilerden sonra Şehir Plancıları Odası konuyu yargıya taşıyınca Danıştay 6’ncı Dairesi dedi ki, itirazlarda haklısınız, burası tarım alanıdır. Dava 2015 yılında sonuçlandı ve imar planı iptal edildi. Burası Bursa Çevre Düzeni Planı’nda Bursa Büyük Ova Planı’nın parçası olarak işlendi ve tarım alanıdır ama yandaşlar, hortumcular boş durmadı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi emlak ofisine döndü bu ülkede. Burayı tekrar imar açmak için Osmangazi Belediyesi’nden görüş istediler 17 Haziran 2022 tarihli yazıyla. Daha 2 ay bile olmadı. Belediyeden görüş dahi almadan, Özelleştirme İdaresi’nin hazırladığı imar planları 5 Ağustos 2022’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle onaylandı. Bulunduğumuz bölgeyi tarım alanından çıkartıp, konut ve ticaret alanı olarak değiştirdiler.”

“BURSA OVASI’NIN SON BÜYÜK PARÇALARI BETONLAŞIYOR”

“Bulunduğumuz yerde 1980’li yılların sonunda ANAP iktidarında dönemin bakanlarından Bursalı hemşerimiz Ahmet Kurtcebe Alptemoçin’in katkılarıyla Demirtaş bölgesinin tütün alım depoları yapıldı. Burada tütün fiyatları açıklandı. Daha sonra bu depoların işlevi kalmadı ama burası tarım alanıdır, Bursa Büyük Ova Planı’nın bir parçasıdır. 600 dönümlük, Bursa Ovası’nın son büyük parçalarından birisi de Samanlı’da, oraya şu an beton döküyorlar. Neymiş, lojistik merkezi? Üstelik oraya Şehir Hastanesi yapılacaktı. Mahkeme dedi ki, burası dere, taşkın alanı, hastane yapamazsın. Madem bu risk var, lojistik merkezi nasıl yapılıyor?”

“AKP İKTİDARI GİDİYOR, BUNU EN İYİ KENDİLERİ BİLİYOR”

“Şimdi bir talan dönemindeyiz, AKP iktidarı gidiyor. Bunu en iyi kendileri biliyor. Kamuoyu şirketlerine her hafta kamuoyu yoklaması yaptırırlar. Gerçek rakamlar ellerinde. Eğer onlar bir erken seçimde sonuca gidebileceklerine inansalar dururlar mıydı? Hemen karar almışlardı ama erken seçimi göze alamıyorlar. Zamanında yapılacak bir seçime de 10 ay kaldı. Bakın 300 gün sonra bu kâbus bitecek. Ben buradan rahatları hortumcular tekrar uyarıyorum. Bu yapılanlar yanlarına kar kalmayacak. Bu talan dönemi 10 ay sonra son bulacak. Bu iktidar, bu karanlık gidiyor. Bu kentin geleceğini düşünüyorsanız, çocukların, gençlerin geleceğini düşünüyorsanız, ovada kalan son parçaları kendi rantınıza kurban etmeyin. Biz bu arazinin amacına uygun olarak kullanılması için elimizden gelen tüm hukuki ve yasal mücadeleyi vereceğiz. Buranın talan edilmemesi için Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri olarak ne gerekiyorsa yapacağız.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.