AIDS ve KOAH anlatıldı

Karacabey Toplum Sağlığı Merkezi, Sadık Yılmaz Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerine ve Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine bilgilendirme toplantısı düzenledi.

AIDS ve KOAH sigara kullanımı konularının ön planda tutulduğu toplantıda, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Volkan Çiğdem, Ebe Süreyya Aydın, Hemşire Buket Çiğdem, Çiğdem Kef ve Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni Kamil Bük öğrencileri bilgilendirdi.

Toplantıda konuşan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Volkan Çiğdem, “Dünya AIDS gününün ana teması, “Sıfır yeni vaka, sıfır ayrımcılık, sıfır AIDS'e bağlı ölüm” olarak belirlenmiştir.

HIV/AIDS enfeksiyonu 1980'li yıllardan bu yana dünya çapında bir salgın boyutuna ulaşmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda günümüzde tedavi ile hastalığa bağlı ölümler azaltılmış, ancak hastalığın tam tedavisi mümkün değildir.

Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu korunma yöntemlerini uygulamak ve konu ile ilgili bilinçlenmektir.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'na Haziran 2012 itibariyle toplam 6802 HIV(+) kişi bildirimi yapıldı. Vakaların yüzde 70'i erkekler oluşturdu. Ülkemizdeki HIV(+) vakalarının yüzde 17.2'sini yabancı uyruklu kişiler oluşturmaktadır. Virüs, yüzde 56 oranında cinsel yolla bulaştığı belirlenmiştir.

AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığı olup, HIV girdiği vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta HIV'in etkisinin yanı sıra çeşitli mikroplarda hastalıklara neden olur. 

Bu virüs, korunmasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri ile anneden bebeğe gebelik, emzirme ve doğum sırasında bulaşmaktadır.

Tükürük, ter, idrar, gözyaşından virüs bulaşmaz.

Bu nedenle öpüşmek, tokalaşmak, sarılmak, aynı havayı solumak, aynı çatal, bıçak, kaşık, bardağı kullanmak ile sivrisinek, böcek ve arı sokması ile HIV bulaşmaz.

Hastalıklar ve korunma yöntemleri hakkında eğitimlerin, riskli cinsel davranışları azalttığı saptanmıştır. Verdiğimiz eğitimlerle, Karacabey halkına ve geleceğine, Toplum Sağlığı Merkezi olarak sağlık yatırımı yapmaktayız” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.