Ağır çanta sakat yapıyor

Çocuklarımızı hamal yerine koymayalım. Çünkü “ağaç yaşken eğilir”…
Ağır çanta sakat yapıyor
Öğrencilerin kitaplarını taşıdıkları çantalarının kendi vücut ağırlıklarının yüzde 15’ini geçmemesi gerektiği bildirildi.
Karacabey Devlet Hastanesi Çocuk Doktoru Ekrem Açıkalın, okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin kitap ve defterlerini taşıdıkları çantaların taşınmasında sıkıntılar yaşandığını belirtti. Açıkalın, “Türk toplumu olarak ‘Ağaç yaşken eğilir’ değimini göz önünde bulundurarak çocuklarımızı özellikle bu çantaları taşıması sırasında çok dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Her şeyden önce öğrencilerimizin taşıdıkları bu çantaların kendi vücut ağırlıklarının yüzde 15’inden ağır olmaması gerekiyor.
Yani 30 kilogram gelen bir öğrencinin sağlığı açısından en fazla 4.5 kilogramlık bir çantayı taşıması gerekiyor. Ancak okullardaki öğrencilere baktığımızda onların neredeyse vücut ağrılıklarının yarısından fazla ağırlıkta çanta taşıdıklarını görüyoruz. Bu da onların sağlıklarını tehlikeye sokuyor” diye konuştu.
Çocukların kendi ağrılıklarının yüzde 15’inden fazla çanta taşımaları durumunda omurganın bundan olumsuz etkileneceğini belirten Dr. Ekrem Açıkalın, “Aşırı ağırlık omuzlara bindiği için omurgada bir eğrilik olabileceği gibi boyun sinirleri de bundan zarar görebilir. Anne ve babalar bu konuya çok dikkat etmeliler ve çocuklarını ağır çantalarla okullarına göndermemeliler. Okullarda bunun için ders kitaplarının konulacağı dolaplar yapılarak sadece derslerin olduğu zamanlarda kitapların buradan alınması˝ sağlanabilir. Böylece gereksiz yere kitapların eve götürülüp getirilmesinin de önüne geçilmiş olunur. Ayrıca normal olarak vücut ağırlığının yüzde 15’i kadar çantalarla okula giden öğrencilerin çantalarının da omuz askılarının geniş olması ve bunun bele tam olarak oturması gerekir. Bu şekilde çantalar öğrencilere zarar vermez” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.