Herkes yerini bilsin

Herkes yerini bilsin
Bay Hüsamettin Cindoruk, 76 yaşında bir genç. Heyecanı tükenmek bilmiyor.
16 Mayıs’ta yapılacak DP büyük kongresinde genel Başkanlığa aday oluyor. Yorumlar muhtelif. Kimi çevreler, yaşının geçtiğini ve gençlere yol açılması gerektiğini savunuyor.
Ülkemizde 1980 sonrasında topluma pompalanmak istenen bir görüş. Gençleşme. Her kademede bir gençleşme hikayesidir gidiyor. İyi de adam 35 yaşında; fakat düşüncesi, bilinci ve kavraması yüz yaşındakinden daha köhne. Adam 85 yaşında, ama günceli takip etmede, düşünce ve beyin gücü yirmi yaşındaki gençten daha berrak.
Bay Hüsamettin Cindoruk, Türk siyasi hayatının renkli bir aktörüdür. Okul yıllarında talebe cemiyeti başkanlığı, 1960 sonrasında Yassıada‘da kurulan Yüksek Adalet Divanı‘nın karşısına dikilip, sanık DP ileri gelenlerini cesurca savunmuştur. Duruşmalarda sanıklar aleyhine yapılan haksızlığı protesto için avukatlık cübbesini , mahkeme heyetinin önüne bırakmıştır. O zaman yaşı kaç idi biliyor musunuz? Yirmi yedi.
1950 yılından 2009 yılına kadar hep doğrunun savunucusu olmak her babayiğidin harcı değildir. Koltuktan, kaldırılmadan kalkmasını bilmiş; koltukta oturabilmek için onurundan ödün vermeyi aklının ucundan dahi geçirmemiştir .
1985 yılı idi. DYP büyük kongresinin hazırlıkları yapılıyor. Küçükesat‘ta Genel Merkez binasına gittik bir büyüğüm ile. Henüz hiçbir seçime girmemiş ve hazine yardımı da almamış bir partinin genel merkezi nasıl olması gerekirse, öyle bir genel merkez binası. Mütevazi bir bina.
Neyse. Genel Başkanlık odasının bulunduğu kata çıktık ve kapıyı tıklatarak içeri girdik. Bay Cindoruk orta boy bir masada oturuyor. Masanın önünde iki misafir koltuğu ve küçük bir sehpa.
TOOB Başkanı bay Mehmet Yazar da Genel Başkanlık için aday, Bay Cindoruk ile bir saate yakın sohbetimizde; Bay Yazar hakkında tek bir incitici kelimeye yer vermedi. Siyasetin bir hizmet yarışı olduğunu ve siyasette küskünlüğe yer olmadığını sık sık vurguladı. Neticede Bay Cindoruk Genel Başkanlığa yeniden seçildi ve 1987 yılında siyasi yasakların kalkmasını takiben koltuğunu hemen devretmesini bilmiştir.
Bay Mehmet Yazar, DYP Genel Başkanlığını ele geçiremeyince ne yaptı? ANAP‘a gitti. Bakanlık yaptı ve siyasetin girdabında kaybolup gitti. Sene 1993; DYP de yine Genel Başkanlık koltuğu boşalıyor. Müracaat yine Bay Cindoruk. Fakat kabul etmiyor. Emanetçi olmayı kabulleniyor, ama gölgede kalmayı asla. Çünkü, partinin içinde ve etkili çevrelerin yanında bir sürü sahtekar mevzi almakla meşgul .
Söylemeye gerek var mıdır, bilmiyorum? 1991‘in en büyük partisi 2007‘de teferruat durumuna düşüyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, sevindirici bir husus ise, samanlık kahramanlarının partiden elini eteğini çekmiş olması .
Bay Cindoruk, Merkez Sağı toparlamak için kolları sıvamaktadır. İşi kolay değildir, ama imkansız da değildir. Merkez Sağ bir rüzgar beklemekte. Hafif bir esinti bayrağı dalgalandırmaya yetecektir.
DYP ‘nin oylarını %27 den %3,5‘ğa düşürenlerin yeni oyunların içine girmeye hazırlandıkları konusunda işaretler görülüyor. Soylu Süleyman, bir yerlerin desteği ile yeniden aday olacağını açıklıyor.
Bugüne kadar edindiğim tecrübeye göre; siyasi yarışta rakip partilerden destek alanların tümünün hüsrana uğradığıdır. Soylu Süleyman‘ın ulvi bir hareketin önüne engel olmaya yeltenmesi, siyaseten kendisinin tasfiye olmasından başkaca bir sonuç doğurmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.