4. Leylek Şenliği renkli görüntülere sahne oldu

Eskikaraağaç Köyü’nde bu yıl 4.’sü düzenlenen “Leylek Şenliği”, vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.
    Festivalde Ahırkapı Roman Or-kestrası muhteşem bir konser verirken, 2004 yılından buyana yürütülen çalışmalar sonunda gerçekleştirilen “Leylek Şenliği”, turistler tarafından da beğeniyle izlendi. Köylülerin ve hayvan severlerin çalışmalarıyla; cami çatısına, direklere ve evlerin çatılarına yapılan çok sayıda yuvaya yerleşen leylekleri izlemek için kurulan gözlem kulesinde uzun kuyruklar oluştu. Dünyada kurumayan 40 göl arasında yer alan Ulubat Gölü’nün korunmasına yönelik düzenlenen şenliklerin ilk gününde, Eskikaraağaç Köyü eski okul binasında, ‘Susurluk Havzası Entegre Havza Yönetimi’ konulu bir çalıştay gerçekleştirildi.
    Entegre havza yönetimi ve dünyadan örneklerin, Türkiye’de su yönetimi ve akarsu havzalarının durumu, Susurluk Havzası’nın doğal yapısı, sektörel kullanımlar ve sorunlarının ele alındığı Çalıştayın paralel oturumunda, Balıkesir’in Sındırgı ilçesi ve köylerindeki leylek popülasyonu hakkında gözlem sonuçları açıklandı.
Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Feza Karaer’in oturum yönetmenliğini yaptığı çalıştaya Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, Su Hukuku uzmanı Özdemir Özbay, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Su Kaynakları Program Sorumlusu Ceren Ayas ve Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal konuşmacı olarak katıldı.
Çalıştay bildirisinin ardından öğle yemeğine katılan konuklar, Kocaçay deltası ve leylek köyleri uygulama gezisine katıldı. Akşam saatlerinde ise 4. Leylek Şenliği fener alayı ve şenlik açılığıyla başladı. Köy girişinden başlayan fener alayına binlerce vatandaş meşalelerle katıldı. Ahırkapı Roman Orkestrası konseri ise nefesleri kesti. Şenliğe katılan vatandaşlar orkestranın şarkılarıyla sahne önünde gönüllerinde eğlendi. Şenliğe katılan vatandaşların bazıları ise geceyi kurdukları çadırlarda geçirdi. Güneşin doğuşu ile birlikte vatandaşlar göl kenarına akın etti. Leylekleri fotoğraflamak isteyen hayvan severler yoğun uğraş verirken, Uluabat Gölü’nde tekne turu atan misafirler gölü yakından tanıma fırsatı buldu.
Şenliğin ikinci gününde düzenlenen törene, Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Karacabey Cumhuriyet Başsavcısı Mine Soylu İzmir, Bosch Bursa Dizel A.Ş. Ticaret Genel Müdürü Soumitra Bhattacarya, Nilüfer Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal, Uludağ Üniversitesi öğretim üyeleri, daire amirleri, siyasi partiler ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda çevre dostu vatandaş katıldı.
Şenlikte, açık hava fotoğraf sergisi, halk oyunları gösterileri, leylek yuvasından canlı yayın, leylek ve kuş gözlemi, tekne turları, el sanatları standları, leylek projeleri, poster sunumları, Uluabat Gölü ziyaretçi ve gözlem evinde sürekli film ile belgesel gösterimi, AB Projesi uygulama alanın gezilmesi ve Türk Halk Müziği konseri etkinlikleri gerçekleştirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.