3. Leylek Şenliği göz kamaştırdı

Leylek Şenliği göz kamaştırdı
Karacabey Eskikaraağaç Köyü Uluslararası 3. Leylek Şenliği dün sona erdi. 3 gün süren etkinliğin 1. oturumda, “Uluabat Gölü ve Tür Değişimi”, “Uluabat Gölü Hidrolojisi” ve “Uluabat Gölünde Tarımsal Kirlilik” konuları işlendi.
2. Oturumda, “Uluabat Gölündeki Ekolojik Durum”, Gölün Ötrofik Durumu” ve “Uluabat Gölü Yönetim Planı” konuşuldu. 3. oturumda ise, “Leyleklerin Üreme ve Beslenme Alanlarındaki İhtiyaçları”, “Su Kalitesi ve Doğal Hayat” ile “Balık Stoku, Türler ve Etkileşimler” anlatıldı.
Eskiyen elektrik hatları, çatıların yenilenmesi, göl sularında yaşanan kirlilik ve yanlış kullanılan tarımsal ilaçlar gibi çeşitli olumsuz etmenler nedeniyle sayıları günden güne azalan leylekler, koruma altına alındı
Üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Leylek Şenliği çok sayıda, doğa ve hayvanseveri Eskikaraağaç Köyü’nde bir araya getirmesi Karacabeylileri mutlu etti.
Yerli ve yabancı çok sayıda turisti konuk eden leylek dostu Eskikaraağaç Köyü, 3 gün süren şenliğin finalinde güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptı.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Milletvekili Şerif Birinç, UEDAŞ İl Müdürü Talat Özen, Karacabey Yerel Gündem 21 Başkanı Meral Eren, Karacabey Garnizon Komutanı Kemal Ellialtıoğlu, Jandarma Komutanı Galip Erbil,ve 17 ülkeden katılan yabancılarla etkinlik dikkatleri çekti.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Leylek’lerin doğa adına önemini anlatırken, Uluabat Gölü’nün ve çevrenin kazanımlarına değindi.
Bozbey, İsmet Arıcı ve eşi Frazisca Arıcı’ya teşekkürlerini sunarken, Eskikaraağaç’ta geleceğe damga vurduklarını vurguladı.
Bursa Milletvekili Şerif Birinç ise, “Çevreyi koruyan, kirletmeyen bir sanayi istiyoruz. Türkiye’de bulunan göllerin hali kötüye gidiyor. Çevre bilinci arttırılmalı. Sağlıklı çevrede, sağlıklı yaşamı sağlamalı. Bizden sonraki nesillere güzel bir çevre bırakmalıyız” dedi.
Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban’da kısa konuşmasında “Burada doğanın ve çevrenin önemini bilen insanlar toplanmış. Bu güzel çevreyi bize aktarıldığı gibi yaşatmak elimizde” şeklinde konuştu.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı’da, projeye katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara, emeği geçen köy halkına ve 17 ülkeden katılan yabancılara teşekkür etti.
Avrupa Birliği Almanya Dühstaedt Belediye Başkanı, Eskikaraağaç Köyü Muhtarı Ahmet Koca’ya leylek amblemli bayrak hediye etti.
Koca’ya ayrıca Almanya ZDF Leylek Göçü Belgeseli Yönetmeni ve Almanya Leylekleri Koruma Derneği Başkanı Christopher Kaatz da kendi çekmiş olduğu leylek konulu belgesel verdi.
Şenliği ölümsüzleştirmek için fotoğraf makineleri ve dürbünlerle leylekleri izleyen çok sayıda yerli ve yabancı konuk, günün yorgunluğu çeşitli aktivitelerle giderdi.
Almanya, İspanya, Bosna Hersek, Azerbaycan, Yunanistan, Romanya, ve Amerikalı çevrecilerin katıldığı 3.Uluslararası Leylek Şenliği, çocuk oyunları, öğle yemeği, açık hava fotoğraf sergisi ve kayık gezintileri ile güzel bir güne dönüştü.
Uluabat Gölü Bilgi-Belge ve Ziyaretçi Merkezi’nin açılışını ise, Bursa Vali Yardımcısı Hasan Yusuf Güner , Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yaptı.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.