“23 Nisan demokrasi, hak, hukuk, adalet ve geleceğimizdir”

Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Avil, “23 Nisan 1920, ‘Türk Devrimi’nin en zor anlarında Kurtuluş Savaşı’nın yeni başladığı bir dönemde, Şeyhülislam Dürrizâde’nin 11 gün önce verdiği fetvayı Padişah fermanına dönüştüren Vahdettin’in idam kararını boynunda taşıyan Mustafa Kemal Paşa’nın, bu devrimin temelini attığı tarihtir.” dedi.

23 Nisan’ın demokrasi, hak, hukuk ve adalet adına bu ülkenin geleceği olduğunu vurgulayan CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, “Çünkü çöken İmparatorluğun kurtuluşunu, toplumu tarım döneminden, endüstri dönemine doğru dönüştürmekte gören Atatürk Türk Devrimi’ni, siyasal egemenliği Osmanlı ailesinden millete aktararak başlatmıştır. Başta saltanatın kaldırılması ve Cumhuriyet’in ilanı olmak üzere, bütün diğer Atatürk devrimleri (reformları) hem siyasal, hem de hukuksal açıdan millet egemenliğine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. O nedenle 23 Nisan 1920, Türk devriminin temelinin atıldığı tarihtir.” ifadesini kullandı.

CHP İlçe Başkanı Avil, günün önemine ilişkin şu ifadelere yer verdi: “24 Nisan’da oy birliği ile TBMM başkanı seçilen Mustafa Kemal’in açılış konuşması, bir askerin hukuk ve demokrasiye millet iradesine gösterdiği saygının verdiği önemin tarihi bir belgesidir. Asker kökenli TBMM Başkanı’nın bu tarihi konuşması, kurulan yeni devletin diktayı ve tek adamlığı değil, hukuk ve çağdaş demokrasiyi hedeflediğini göstermektedir.

23 Nisan her şeyden önce TBMM’nin en zor, en tehlikeli, en hain, en zalim, en olanaksız, en yoksul, en yoksun koşullarda yabancı güçlerin işgalinin Altında toplanıp çalışmaya başlayabilmektir.

23 Nisan bir referanstır; bağımsızlığa, özgürlüğe, “Muasır Medeniyete” ulaşma yolunda bir referanstır.

19 Mayıs 1919’da başlayan 29 Ekim 1923’te noktalanan sürecin mihenk taşı, nirengi noktasıdır.

23 Nisan demokrasi, hak, hukuk ve adalettir. Geleceğimizdir.

Atatürk’ün bu günü çocuklara armağan ettiğini düşününce… Ve bir çocuğun sesinde, çizgilerinde, şiirinde, gülümsemesinde, sözlerinde yaratıcılığı, aklı, bilimi, umudu yakalayınca… Devam diyoruz.  Mücadeleye devam. Onun yolunda, onun ilkeleri ile devam…

Atatürk’ün milletin geleceği olarak gördüğü çocuklara armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. yıldönümünü salgının (bulaşın) olumsuz koşullarında kutluyoruz. Ama bu zorluklara karşın ülkemizin geleceği ile ilgili asla kaygıya kapılmıyoruz. Çünkü geleceğimiz olan pırıl pırıl gençlerimiz ve çocuklarımız var.”

Öte yandan son günlerde ülke gündemine de yansıyan Mersin’in Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Atatürk’ün yazdığı Nutuk’un öğrencilere dağıtılmasını sakıncalı bulmasına değinen ve bu konuyla ilgili sert eleştirilerde bulunan Gönül Avil, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın amaçlarından birinin yurdumuzun kurtarıcısı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü öğrencilere anlatmaktır. Bu tutum düpedüz Atatürk düşmanlığıdır. Böyle kişiler Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin makam koltuğunu işgal etmemelidir.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.