11.000 dönüm arazideki zarar: 20 trilyon

11.000 dönüm arazideki zarar: 20 trilyon
Çiftçiye dolu vurdu! Karacabey çiftçisinin 11 bin dönüm ekili alandaki ürününü dolu yok etti.
Pazar günü yağan dolu nedeniyle hasar gören ürünler belirlenmeye başladı. Bakırköy, Hotanlı, Beylik, Karasu, Şahinköy ve çevresinde büyük hasar yapan dolu nedeniyle İlçe Tarım Müdürlüğü zarar belirleme çalışmalarına başladı.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, dün yaptığı basın açıklamasında “En büyük zarar domates ve biber ürünlerinde olmuştur. Bundan sonra fide bulunamayacağından ve tekrar ekim yapılamayacağından dolayı en büyük kaybımız bu ürünlerdir. Bu durum domates rekoltesini olumsuz yönde etkileyecektir. Salça fabrikalarını zor durumda bırakacaktır.
Tarım sigortası yasası yeni çıktığı için çiftçimiz tam hazırlıklı olmadığından sigortalı ürün oranımız azdır. Bu dolu çiftçimize önemli bir uyarıdır. Çiftçilerimizin zararları karşılanması gerekmektedir. Doludan zarar gören çiftçilerimizin tarım kredi ve ziraat bankasına olan borçların ertelenmesi gerekmektedir. Zararın 20 trilyon civarında olduğu düşünülmektedir. Doludan zarar gören ekili alanın 11 bin dönüm olduğu sanılıyor” diye konuştu. Karacabey Pancar Bölge Şefi Hüsnü Atilla, “Dolu nedeniyle pancarda önemli rekolte kaybı olacaktır” dedi. Çiftçi Hüseyin Sarıbal, 800 dönüm araziye bezelye, domates, soğan, pancar, buğday ektiğini belirtti. Buğdaylarda tarım sigortası olduğunu ancak diğer ürünlerde sigorta olmadığını ve bu nedenle çok büyük zarara uğradığını söyledi. Çiftçi Mahmut Yılmaz’da 800 dönüm arazide ekili pancar, bezelye ve soğanın doludan yok olduğunu vurguladı. 2090 sayılı yasa nedeniyle dolu vb. doğal afete uğrayan ürünlere devlet yardımının yapılamaması Özel Tarım Sigortası yaptırılmasının önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.