Yaya kaldırımlarındaki işgal bitmeyecek mi?

Karacabey’in cadde ve sokaklarındaki hukuksuz işgaller can güvenliğini tehdit etmeye başlayınca yayalar isyan etti.
Bazı aç gözlü esnafın işgalleri yüzünden yaya kaldırımında yürüyemedikleri için ana yola inmek zorunda kalan engellilerimiz, çocuklarımız, yaşlılarımız ve bebekli bayanlarımız can güvenliği tehlikesi yaşadıkları gibi bir de, trafiğin akışını engelledikleri gerekçesiyle sürücülerin hakaretleriyle karşı karşıya kalıyor.
Belediye Başkanı Ali Özkan’a seslenen vatandaşlar, “İlçede herkesin ortak sorunu olan kaldırım işgali için caydırıcı uygulamalar bekliyoruz. Yasalara işlerlik kazandırılsın. Keyfi işgallere son verilsin. Yaya kaldırımlarında rahatça yürüyebileceğimiz ortam yaratılsın. Evimize huzur içinde gidebileceğimiz bir şehir istiyoruz. Bizler, kaygısız ve korkusuz, daha sağlıklı bir yaşamı hak etmiyor muyuz? “Nasıl olsa Belediye ses çıkarmıyor” mantığıyla hareket eden birçok esnaf, her türlü malzemesini kaldırımlara çıkarıyor. Yayaların kullanımına ait olan kaldırımları işgal eden esnaflar, sözde daha fazla müşteri almanın derdindedir. Bu nedenle mağaza ve marketler ürünlerinin yarısını kapı önüne yığmaktadır. Bazı esnafın tapulu malıymış gibi kullandığı yaya kaldırımları yayalara kapatılıyor. Birçok sürücünün de boş kalan yerleri otoparka dönüştürmesi yürüyecek alan bırakmıyor. Karacabey’de mahalle ve sokaklarda yaya kaldırımı yok denecek kadar azaldı. Cadde ve sokaklarda yürümek çok zorlaştı. Yayalar en doğal hakkı olan kaldırımlarda yürüyemiyor ve ana yola inmek durumunda kalıyor. Bu arada araç çarpmaması için kılıktan kılığa giriyor. Kahvehane önlerinden geçmek ise neredeyse olanaksız hale geliyor. Kahveci esnafının masa ve sandalyelerini yayalara ait kaldırımlara koyması üzerine özellikle bayanlar için yolda yürümek kâbus oluyor. Önlem alınması için can kaybı mı yaşanması gerekiyor?
Kaldırım işgalleri hem şehrimizin görünümünü çirkinleştiriyor, hem de yaya trafiğini aksatarak, can güvenliği tehlikesi yaratıyor. Karacabey’e ve Karacabey’liye yakışmayan bu kötü görüntüye Belediye’nin bir an önce çözüm getirmesini bekliyoruz. Kaldırım, sokaklarda ve caddelerde yayaların rahat ve güvenli hareket etmesi için ayrılmış yoldur. Kaldırımın diğer adı; yaya yoludur. Trafik terminolojisinde ise, karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkleri arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmına yaya yolu veya kaldırım deniliyor. Yani kaldırımlar yayalarındır. Kaldırımlar ne taşıtlara, ne de aç gözlü esnaflara aittir. Kaldırım kenarında evi ve dükkanı bulunanlar, mülk sahibi olarak kaldırım üzerinde hiçbir hakları yoktur. Şehir içindeki trafik rezaletine son verilmesini istiyoruz.
Kaldırım kenarında evi olan, aracını çekiyor. Kahvehanesi bulunan; sandalye, masa atıyor. Dükkânı bulunan adeta tezgah açıyor. Binayı yaptıran müteahhit inşaat malzemelerini koyuyor. Böylece yayalar yok sayılıyor. Peki, yayalar ne yapacak? Yayalar kaldırımı kullanamadığı için taşıtla aynı yolu kullanmaya başlıyor. Tabi ki, her türlü risk de beraberinde geliyor. Yetkililerden gereği için duyarlılık, esnaflardan ve sürücülerden saygı bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Vatandaşlar, kaldırım işgallerinin Karacabey’de rezalet denilebilecek boyutlara ulaştığını ve Belediye’den kansere dönüşen bu soruna kalıcı çözüm üretmesini istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.