Tüketici örgütlenmelidir!

Karacabey’deki eğitim camiasını bilinçlendirmek amacıyla konferans veren Bursa Tüketici Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, örgütlenmenin önemine dikkat çekti.
Atatürk İlköğretim Okulu’nda yapılan bilgilendirme toplantısına Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Dingin ile Halk Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Çalı’nın yanı sıra, az sayıda okul müdürü ve idareciler katıldı.
Milli Eğitim Müdürlükleri ve İlçe Müftülükleri işbirliğinde düzenlenen konferansları Bursa ve ilçelerinde talepler doğrultusunda gerçekleştirdiklerini söyleyen Bursa Tüketici Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketici hakları konusunu masaya yatırdı.
Tüketici bilincinin yaygınlaşması gerektiğini savunan Yılmaz, bireysel tutumların cılız kaldığına dikkat çekti.
Tüketicilerin örgütsel hareket etmelerinin önemini anlatan Yılmaz, bu şekilde kalitenin de artacağını kaydetti.
Konuyla ilgili katılımcıları bilgilendiren Sıtkı Yılmaz, tüketici haklarıyla ilgili şunları söyledi;
“Kapıdan satışlarda tüketicinin sözleşme tarihini kendi el yazısı ile yazması zorunludur. Tüketici yazılı bildirmek kaydıyla 1 hafta içinde hiçbir gerekçe göstermeden ‘Cayma’ hakkına sahiptir.
‘Ayıplı Mal’da talep hakkı
Tüketicinin satın aldığı bir malın tamirini istemişse, bir yıl içinde aynı yerden ikiden fazla, farklı yerlerden dörtten fazla, 2 yıl içinde 6 dan fazla tamir ettiğine dair servis fişi alırsa, yeniden parasını ve satın aldığı malın yenisini talep etme hakkı doğar.
Servise giden bir ürünün (cep telefonu, buzdolabı, çamaşır makinesi, otomobil) 15 iş günü içinde tamiri mümkün değilse, teslim edilen ürün denginde tüketiciye bir ürün verilmesi gereklidir.
Tamir için servise giden bir malın, Pazar günleri hariç olmak üzere 30 iş gününü aşarsa tüketici servise teslim ettiği malın yenisini veya parasını satıcıdan talep edebilir.
Kredi kartı ile yapılan alış verişlerde komisyon altında bir ücret kesilmez.
Kredi kartı borcuna haklı olarak 10 gün içinde itiraz hakkını kullanan tüketici kredi veren tarafından icraya verilmez.
Market alış verişi yapan tüketici aldığı malın raf ve kasa fiyatı farklı olursa ucuz olan fiyatı fiyatı ödeme hakkı vardır.
Tüketici satın aldığı bir maldan zarar görmesi halinde 3 yıllık süre içinde maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir.
TSHH nedir?
Satıcı-sağlayıcı ve tüketici arasındaki anlaşmazlıkların ilk şikayet mercii, ‘Tüketici Sorunları Hakem Heyeti (TSHH)’ dir. 2009 yılı içinde 936,97 TL ye kadar olan anlaşmazlıklar için hakem heyetlerine başvuru zorunludur. (Büyük şehirler için) hakem heyetleri kaymakamlık bünyesinde çalışmaktadır.
‘Tüketici Mahkemeleri’
2009 yılı için 936,97 TL üzerindeki anlaşmazlıklar doğrudan Tüketici mahkemesine yapılabilir. Tüketici mahkemesi sıfatıyla görev yapan Asliye Hukuk Mahkemelerine yapılır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.