Tayan’dan “Susurluk Şeker Fabrikası” sorgusu

Susurluk Şeker Fabrikası’nın 2 yıldır çalıştırılmamasının nedenlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a soran CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, “Cumhuriyet dönemimizin kazanımları olan şeker fabrikalarının birer birer elden çıkarılması nereye kadar devam edecektir?” dedi.
    Turhan Tayan, 2 yıldır çalıştırılamayan Susurluk Şeker Fabrikası’nı TBMM gündemine taşıyarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
    Verdiği önergede Susurluk ve Mustafakemalpaşa havzasındaki üreticiler için önemli bir ekonomik kaynak olan pancar üretiminin, AKP hükümetinin yanlış tarım politikaları sonunda bitme noktasına geldiğini ifade eden Tayan, şunları söyledi:
Pancarda sıkıntı büyük
“Sadece Susurluk Şeker Fabrikası yılda 300-400 bin ton pancar işlerken iki yıldır üretici pancar ekmemiş ve fabrika da işletilmemiştir.
    Üzülerek ifade ederim ki 2013 yılında da üretici pancar ekimi yapmamıştır. 30-40 trilyon gibi bir gelirden mahrum kalan bölge üreticisi işçilik gerektiren üründen kaçmaktadır. Pancar alım fiyatları maliyeti karşılamaktan uzaktır.
    Mazot, gübre, ilaç, sulama bedeli ve işçilik katlanarak artarken pancar fiyatları yerinde saymaktadır.”
Dışa bağımlılık başladı
Fabrika işçilerinin başka illerdeki fabrikalara geçici görevle gönderildiğini ve bu konunun da sosyal bir yara olduğuna vurgu yapan Tayan, “İstihkak küspe oranlarının düşük tutulması ayrıca sorun teşkil etmektedir. Susurluk Şeker fabrikası ilgilileri ekim alanlarında üreticilerle yaptıkları ikna görüşmeleri yeterli olmamıştır” dedi.
    Turhan Tayan, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti; “Cumhuriyet dönemimizin kazanımları olan şeker fabrikalarının birer birer elden çıkarılması nereye kadar devam edecektir?
    Pancar üreticisini gözden çıkarmanın ekonomideki boşluğu, ne ile doldurulacaktır? Şeker ve glikozda dışa bağımlılıktan rahatsız değil misiniz?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.