TARSİM’den üreticiye prim iadesi

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdürü Bülent Bora, özellikle meyve-lerle ilgili sigorta sözleşmelerinin beyan edilen verim miktarı üzerinden yapıldığını, üreticilerin genellikle bekledikleri en yüksek verimi beyan ettiğini, oysa çeşitli nedenlerle ürün veriminin daha düşük miktarda olduğunu söyledi. Böyle durumlarda üreticinin gereksiz yere yüksek prim ödemek durumunda kalabildiğini ifade eden Bora, ancak verim düşüklüğü sigorta teminatı dışında kalan bir olay sonucu veya fizyolojik bir nedenle meydana gelmişse üreticilerin ek sözleşme ile poliçede yazılı verimi indirme talebinde bulunabileceklerini, eksper tarafından yapılan tespitle verim düşüklüğü doğrulanırsa prim iadesine hak kazanacaklarını söyledi. Bora, ”Nitekim 2008 yılı üretim döneminde Türkiye genelinde farklı ürünlerde farklı nedenlerle verim kayıpları yaşandı ve Tarsim’e 25.000’in üzerinde başvuru yapıldı. Bu başvurularının 18.000 tanesi sonuçlandırıldı ve verim zeyilleri yapılarak üreticilere toplam 20.000.000 YTL dolayında prim iade edildi.
Meyve poliçeleri incelendiğinde, özellikle kayısı, kiraz gibi sert çekirdeklilerin çiçeklenme döneminde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle, çiçeklerde döllenme sorunu yaşandığı ve meyve tutumunun önemli derecede düşük kaldığı gözlenmiştir. Poliçe üretiminin yoğun olduğu kayısı ürününde özellikle Malatya ve Kayseri illerinde çok sayıda verim düşüklüğü tespit edilmiştir.
Doğu Karadeniz illeri başta olmak üzere kışın yaşanan ve “Sibirya soğukları” olarak adlandırılan aşırı soğuklar başta fındık olmak üzere bölgedeki ürünlere önemli oranda zarar vermiştir. Sigorta teminatının başlamasından önceki dönemde oluşan bu aşırı soğuklar fındıkta “dal kurumalarına” kadar varan ölçülerde zarar oluşturarak, verim düşüklüklerine neden olmuştur.
Verim zeyil talepleri il bazında incelendiğinde, 16.000 başvuru ile en yüksek değerin Malatya’ya ait olduğu görülmektedir. Bunu 4.800 poliçe başvurusu ile Ordu, 1.100 başvuru ile Giresun ve 800 başvuru ile Bursa takip etmektedir. Ürün grubuna göre ise; 17.000 poliçe ile kayısı ilk üründür. Kayısıyı 6.000 başvuru ile fındık, 700 başvuru ile kiraz ve buğday, 600 başvuru ile elma takip etmektedir.
Yapılan verim tespitlerinde; yukarıda açıklanan olumsuz gelişmelere ek olarak özellikle meyvelerde bir yıl önceki kültürel bakım (sulama, gübreleme, mücadele vb) işlemlerinin yetersiz yapıldığı alanlarda, verim kayıplarının çok daha fazla olduğu görülmüştür” dedi.
Bora, amaçlarının üreticileri mağdur etmemek olduğunu ve bu nedenle iş yükü ve maliyet dikkate alınmaksızın tüm taleplerin değerlendirildiğini ancak gerçek dışı başvuruların yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.