Tarım ilacı bayilerine sınav zorunluluğu
Tarım ilacı bayilerine sınav zorunluluğu
Karacabey Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, yanlış kullanıldığında insan sağlığına ve çevreye çok önemli olumsuz etkileri olan tarım ilacı satışında düzenleme yapıldığını duyurdu.
Ceylan, Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce bayilik ve toptancılık yapan işletme sahiplerinin izin belgelerinin 01 Ocak 2008 tarihine kadar geçerli olduğunu belirtti.
Ceylan, “Bitki koruma ürünü olarak adlandırılan tarım ilaçlarını satacaklar, bundan sonra ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı veya Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yılda bir kez yapılacak olan sınavdan 80 ve üzeri puan almaları halinde kendilerine bayilik belgesi verilecek. Bu belgeler ise 5 yılda bir, yine sınavla yenilenecek” dedi.
Yönetmelikle 1996’da çıkarılan “Zirai Mücadele İlaçlarının Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırılırken sistem Avrupa Birliği (AB) uygulamalarına da paralel hale getirildi. Önceden, Tarım İl Müdürlüğü tarafından tarım ilacı bayiliği verilirken yeni yönetmelikle sınav şartı getirildi. Sınavda başarılı olanlar toptan veya perakende satış için bayilik alacak. Ayrıca, 2 yıllık meslek lisesinde bitki sağlığı ile ilgili ders alan teknikerlere de bayilik alma imkânı getirildi. Mevcut 6200 bayi ise uyum için 1 Ocak 2009’a kadar süre tanındı. Bu tarihten sonra bu bayiler de bakanlığın düzenlediği sınava katılacaklar. Yönetmelik, ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende olarak satışında kimlerin yetkili olduğunu, bayi ve toptancıların sorumluluklarını, depolanmasını ve satışlarının kontrolü ile bunlarla ilgili usul ve esasları kapsıyor.