Organik tarım hızla ilerliyor
Bursa’da 11 ilçede uygulanan organik tarımda toplam üretim 2007 yılı sonu itibariyle 10 bin tona ulaştı.
Bursa’da 2004 yılında başlatılan organik tarım üretimi hızla genişlemeye devam ediyor. Genellikle Doğancı ve Nilüfer barajları havzasında bulunan köyler olmak üzere Osmangazi, Nilüfer, İnegöl, Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Kestel, Mustafa Kemalpaşa, Karacabey, Mudanya, Gürsu olmak üzere 11 ilçede organik tarım üretimi yapılıyor. Keles ilçesine bağlı Menteşe köyünde ise organik yumurta tavukçuluğu yapılıyor.
Organik tarım hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, “İl genelinde toplam 365 üretici 661,5 hektar alanda organik üretim yapıyor. Toplam üretim 2007 yılı sonu itibariyle 10 bin tona ulaştı. Üretimi yapılan ürünlerin başında 3 bin 600 tonla çilek geliyor. Kiraz, şeftali, ahududu gibi meyveler, domates, biber, gibi sebzelerin üretimi de yapılmakta. Nilüfer Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve EKODER işbirliği ile 2006 yılında üreticilerin ürünlerini direkt olarak satışa sundukları organik ürün pazarı açıldı. Bu pazara halkımızın ilgisi gün geçtikçe artıyor” dedi.
Bursa’da yapılan organik tarım üretiminin, Türkiye ortalamasının altında kaldığını ifade eden Yıldızer, “Bunun sebebi de ilimizde konvansiyonel tarımın yoğun olarak yapılması, organik tarım yapılan köylerde yaşayan nüfusun yaşlı ve tarım dışında gelir kaynağının bulunması, sertifikasyon ücretlerinin üretici için yüksek olması, üreticilerin ürünlerini pazarlamakta zorluk çekmeleri, mücadele yöntemlerinin zor ve pahalı olması, çiftçilerin eski alışkanlıklarından vazgeçememeleri” şeklinde konuştu.