Öğrenci Meclisleri ve demokrasi anlayışı
Öğrenci Meclisleri ve demokrasi anlayışı
Toplumsal reflekslerimizin sorun çözme konusundaki yetersizliği kuşkusuz eğitimle ilintilidir.
Buna, donanımsızlık, deneyimsizlik ve seçenek üretme ufuksuzluğunu da ekleyebiliriz.
Neden mi? Anlatayım: Milli Eğitim Bakanlığı ile TBMM Başkanlığı arasında imzalanan 13 Ocak 2004 tarihli protokolle, “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi” yaşama geçirildi.
Sözde, demokrasi eğitimi temelden başlatıldı.
Demokrasi kültürünün geliştirilmesi adına oluşturulan zincirin Karacabey halkasındaki manzaraya bakınca yürekler acısı bir durumla karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz.
Gel de üzülme.
Atarken mangalda kül bırakmayanlar, demokrasiyi yalnızca kendileri için istiyorlar.
14 bin öğrencili Karacabey’de Öğrenci Meclisi Başkanlığı’nı yürüten Sinan Çiftçi, “Sözde değil, özde eğitim” isteyince kıyametler kopuyor! Nedendir bilinmez bir telaş içinde zaman yitirilmeden “İdam sehpaları” kuruluyor. Sinan Çiftçi, önce okulunda sıkıştırılmaya başlanıyor: “Elebaşı sensin. Boyundan büyük laflar ediyorsun. Sen çok olmaya başladın. Öyle değil, böyle yaz. Senin için iyi olmaz” denilerek aba altından sopa gösteriliyor. Sanırsınız Sinan Çiftçi cinayet işledi.. “Yargısız infaz” yapan zavallıların birçoğu da Sinan’ı tanımayanlar ve yazılarını bile hiç okumayanlar…. Sinan Çiftçi kim? Karacabey Öğrenci Meclisi Başkanı. Karacabey Atatürkçü Düşünce Kulübü Öğrenci Komisyonu Başkanı. Karacabey Meltem Gazetesi Öğrenci Kulübü Başkanı. Sinan Çiftçi önü açık, yıldızı parlayan, Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda 7..sınıfta okuyan sevimli bir öğrenci.. Yüklendiği görevlerin sorumluluğunu yazarak, yüksek sesle konuşarak dile getirmeye çalışan bir öğrenci. Öpülesi, onore edilmesi gereken bir öğrenci. Biz ne yapıyoruz? Önünü kesmeye çalışıyoruz.Hem de acımasız ve düşüncesizce… “Akıl yaşta değil, baştadır”ı unutuyoruz. Sanıyoruz, üniversite bitirilip diploma aldıktan sonra bir de koltuk kaptık mı konuşulur. Sanıyoruz, öğrenciyken yalnızca söylenen yapılır. Trajikomik bir durum… “Susması gerekir” denildikçe, “Suss” sesleri giderek yükseliyor Sinan Çiftçi için. Yetmiyor: Karacabey Öğrenci Meclisi Başkanlığı’na seçimle gelmiş Sinan Çiftçi’yi, Milli Eğitim Müdürü Hasan Turhan, şaka yollu da olsa “Seni azlettim” diyerek görevden almaya kalkıyor. Buyurun cenaze namazına. Karacabey Milli Eğitim Müdürü’nün yarım bıraktığını, Sadık Yılmaz Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi Müdürü İhsan Vurgun tamamlıyor. Kim bilir, Turhan belki de Vurgun’dan esinlenerek “Şah çekerken, mat oluyor.” Vurgun ne yapıyor? Okulunda seçimle öğrenci meclisi başkanı olan Alper Tüydeş’i bir ay önce görevinden alarak yerine başka sınıftan bir çocuğumuzu atadığını duyuruyor. Bunların adı da demokrasi kültürünü yaygınlaştırmak oluyor. Bir müdür hiçbir gerekçesi olmadan seçimle gelmiş bir öğrenci temsilcisini değiştirebilir mi? Değiştiremez! Öğretmenler, gazetelerde yazı yazıyor diye, seçimle Öğrenci Meclisi Başkanı olmuş birine, antidemokratik yöntemlerle baskı yapabilir mi? Yapamaz! Bunlar belli ki, “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi”ni hiç okumamışlar. Bunlar utanmasını da bilmiyorlar her halde.
Sözün özü; demokrasi kültüründen nasibini almayanlar, demokrasi kültürü konusunda hiçbir şey veremezler.