Mevsimlik işçilerle ilgili rapor hazırlanacak

Bursa Tabip Odası ve Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) bileşenlerinden oluşan heyet, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’daki mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek, yaşam ve çalışma koşullarına ilişkin hazırlayacakları rapor için görüş aldı.
Heyet, Mustafakemalpaşa’nın Tepecik ve Yeşilova, Karacabey’in ise Bakırköy Mahallesi’nde bulunan işçilerin çadır kamplarında incelemelerde bulundu. Suriyeli sığınmacıların da bulunduğu işçilerin talep ve beklentilerini dinleyen grup, not aldı. Heyet, elde ettikleri bilgileri rapor haline getirerek, koşulların iyileştirilmesi amacıyla yetkililere ve kamuoyuna ileteceklerini belirtti.
Grubun ziyaretlerine CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Karacabey CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi’de eşlik etti. Sarıbal, yaptığı açıklamada, mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını incelemek, sorunlarını görmek ve ilgili makamlara iletmek için buraya geldiklerini söyledi.
Mevsimlik işçilerin, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerinden çeşitli tarım faaliyetlerinin yürütüldüğü diğer bölgelere yayıldığını belirten Sarıbal, “Bursa Tabip Odası ve BAOB olarak işçilerin temel sorunlarını anlamak ve bu konuyla ilgili kamuoyu yaratabilmek için uzun süredir devam eden bir projemiz var” dedi.
Proje kapsamında 7 senedir bu ziyaretlerin sürdüğünü dile getiren Sarıbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “17 Nisan’da Başbakanlık bir genelge yayınladı. Bu tür geçici kamplarda kalan tarım işçilerinin elektrik ücretini Başbakanlık ödeyecek. Bu kamplara elektrik ve su verilecek, yaşam koşulları iyileştirilecek ve sağlık sorunlarıyla ilgili mutlaka denetimler yapılacağı söylendi. Önemli ve iyi bir genelgeydi.
Ama gördüğümüz o ki, genelgenin hiç uygulanmayışı. Muhtarların kendi çabasıyla elektrik ve su geldiği görülüyor. Hem elektriğe, hem de suya para vererek elde etmeye çalışıyorlar. Çok değişen bir şey yok. Çocuklar bütün gününü çadırlarda geçiriyor. Hiçbir önlem alınmamış. Her türlü yabani böceğin ve hayvanın girdiği alanları içeriyor. Özellikle tuvalet, banyo ve su sorununun yoğun bir şekilde yaşandığı yerdeyiz. Bunları bizim insanımız. Buradaki insanların insanca yaşamasını istiyoruz. Bu bölgenin ekonomisine katkıları var. Bu insanlar olmasa biberimiz, domatesimizi toplayamayız. Bu gördüklerimizi rapor edeceğiz. İlgili kurumlara göndereceğiz. Her şey kağıt üzerinde iyi. Ama uygulama da insanlığa uymayan bir görüntü var. Mevsimlik tarım işçilerinin sesini duyurmaya devam edeceğiz?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.