Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli?

*Nuri Karaca, “Öncelikle kurbanlık için seçilen hayvanların hayvan kayıt sitemine kayıtlı ve kulak küpeli olmasına dikkat edilmeli, dişi hayvan kesilmemelidir” dedi.

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu.
Karaca, kurban olarak sağlıklı, dinç, burnunda ve gözünde akıntı olmayan hayvanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Piyasada bazı satıcıların hastalıklı, yaşlı ve dişi hayvanları kurban olarak vatandaşa satmaya çalışacağını kaydeden Karaca, vatandaşları sağlıklı hayvan kesimi konusunda uyardı.
Kurbanlık hayvanların dini şartlara uygunluğunun yanı sıra, sağlıklı olmalarının da son derece önemli olduğuna değinen Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları ise şu şekilde sıraladı:
“Öncelikle kurbanlık için seçilen hayvanların hayvan kayıt sitemine kayıtlı ve kulak küpeli olmasına dikkat edilmeli, kurbanlık içinde tosun ve koç tercih edilmelidir. Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamlılığı için önemlidir. Küçükbaş hayvanlar gösterişli ise en az 6 aylık olmalı, sığır ve manda cinsinden hayvanların iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Kesilen hayvanların küpelerinin ilçe müdürlüğümüze en kısa sürede getirilmesi gerekmektedir. Hayvanın burnunun akmadığına emin olun. Kurbanlık hayvanın burnunun merme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı, ayrıca nemli ve parlak olmalıdır. Kuru ve çatlak merme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri kırkılmış hayvanların sağlıklı olup olmadığı daha çabuk anlaşılacaktır. Bu nedenle tüyleri kırkılmış, düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmelidir. Kurbanlık satın alırken hayvanın gözünden yaş gelmemesine de dikkat edin. Gözleri mat renginde olmamalı, parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir. Küçükbaşta 50 kilogramın altındaki hayvanların kurbana uygun bir kesim olmayacağını düşünüyoruz. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20’si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kırık, dili, kuyruğu ve kulakları ve memesi kesik dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş hayvanlar kurban olmadığından satın alınmamalıdır. Küçükbaş kurbanlık seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir. Yerli üreticinin desteklenmesi için vatandaşlar kendi bölgelerindeki yerli, tanıdıkları üreticiden alışveriş yapmaları daha uygundur” dedi.
Nuri Karaca son olarak, kurbanlık büyükbaş (kesme, parçalama dahil) karkas et olarak kg’ı 40 TL, kurbanlık küçükbaş canlı baskül olarak 20-23 TL olarak tespit edildiğini de hatırlattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.