Kocadere zehirliyor!

Kocadere zehirliyor!
Kocadere, Nilüfer Çayı’nın taşıdığı sanayi atıkları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Karacabey Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın, ilçenin doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla ortaklaşa düzenlediği tekne gezisinde böl-genin sorunları masaya yatırıldı.
Bursa’daki akarsuların birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı’nın Karacabey’de denize açıldığı bölgede yer alan Türkiye’nin ve dünyanın doğal güzellikleri açısından ender bölgeleri arasında yer alan Kocaçay Deltası, Nilüfer Irmağı’nın taşıdığı sanayi atıkları nedeniyle her geçen gün biraz daha kirleniyor.
Poyraz ve Dalyan Gölleri,Yeniköy sahili ve Subasar Ormanı’yla çok sayıda balığa ev sahipliği yapan bölgenin doğal güzellikleri artan kirlilik nedeniyle tehdit altında. Çevre kirliliği ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Ergün Koç, doğa harikası güzelliklere sahip olan bölgenin korunması için yetkililerden yardım istedi.
Dünyanın en fazla kirlenen yörelerinden bir tanesinin de Karacabey olduğunu ifade eden Koç, “Uludağ’ın tepesinden şırıl şırıl akan sular Bursa’dan geçerken nasibini alıyor. Adeta zift ve katrana dönüşüyor. Susurluk Nehri’nin kirlilik oranı 100 ise bunun yüzde 99’unun Bursa’daki sanayi ve tesislerden nasibini almasından kaynaklandığı söyleniyor. Bunu ben söylemiyorum. Devletin arşivinde kayıtlı raporlar var. Bizim bu bölgeye sahip çıkmamız lazım. Haykırıyorum. Burası sadece yer üstü kaynaklarıyla değil yer altı kaynaklarıyla da çevre kirlenmesi en fazla maruz kalan yörelerden bir tanesi. Dünya’da Meksika yöresinden sonra en fazla çevre kirlenmesine maruz kalan yerlerden bir tanesi de burasıdır. Keşfedilmemiş muhteşem ormanları, sahili, deniziyle, doğal güzellikleriyle zengin bir alan. Biz de Karacabey Belediyesi’nin mücavir alan kapsamında olan bu Yeniköy ve Malkara’yı ön plana çıkarabilmek, daha fazla bir cazibe merkezi kılmak adına yollara düştük. Bu konuda yazılı ve görsel medyamızdan yardım istiyoruz. Sesimize kulak verin. Amerika’nın Miamisi varsa bizim de Yeniköy’ümüz var” dedi.
KTSO Başkanı Özer Matlı ise sanayi atıklarının arıtılmasının da soruna çözüm olmadığına dikkat çekti. Kocaçay’ın başlangıç noktasının Bursa olduğunu söyleyen Matlı, “Deniz ile derenin birleştiği başlangıç noktası Bursa.
Bursa aynı zamanda bir sanayi bölgesi. Bu bölgenin atıkları ne kadar arıtsak da bizim bölgemize intikal etmekte. Bu güzelliklerin yok olmaması noktasında da Bursa’daki tüm yetkili makamların denizimize, nehirlerimize sahip çıkmasını istiyorum” diye konuştu.
Karacabey Tema gönüllü sorumlusu Naci Güncü Karacabey’in Türkiye’nin en bakir alanlarından bir tanesi olduğunu belirterek yaşanan kirlilikle ilgili şunları anlattı: “Burası Türkiye’nin en bakir yerlerinden bir tanesi. Burada muazzam doğal güzellikler ile yaşam alanı var. Kocaçay eski günlerdeki gibi temiz değil. Genelde Nilüfer’den gelen kirlilik Mudanya, Eşkel, Tirilye’ye geri dönüyor. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras bu doğal güzelliklerimizdir. Biz çocukken buranın suyunu rahatlıkla içebiliyorduk. O zaman burası balık yatağıydı. Şu anda Kocaçay’da yaşam ümidi yok. Bunun da en büyük nedeni şehirden gelen kirliliktir.”
Karaçay’dan başlayan tekne gezisi Dalyan ve Poyraz Gölleri, Yeniköy Boğazı, Kanlıkaya’nın ardından Malkara’da sona erdi. Geziye AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu da katıldı. Tekne gezisinin ardından katılımcılar ve basın mensupları Longoz ormanları, ayı barınağı ve yapımı süren yaban hayvanları hastanesine götürülerek bilgi verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.