Kireççiler, bombanın pimini çekti!
* Karadağ etekleri, Kireç Fabrikası inşaatı için şantiyeye çevrilirken, çevreciler Karacabey’in içme suyunun ağır sanayi atıklarıyla kirletilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Başta tarım olmak üzere insan sağlığını tehdit eden Kireç Fabrikası, Gölecik Barajı Projesi’ni de zora soktu.
Karacabey Kıranlar Köyü’nde, içme suyumuzun dibinde, Ovaya hakim Karadağ eteklerinde, 54 sivil toplum örgütünün istemediklerini açıkça belirttiği, Kireç Fabrikası inşaatı başladı.
ÇED Raporu olmaksızın yapımına izin verilen Kireç Fabrikası’na sivil toplum örgütleri tepki gösterirken, inşaat çalışmalarının “Ben yaparsam olur” mantığıyla sürdürüldüğü belirtildi. Sivil toplum örgütlerinin sesine kulak tıkayan ve ilçe halkının iradesine karşı çıkan kireççilerin fabrika inşaatına başlaması çevrecileri yeniden harekete geçirdi.
Kireç Fabrikası oluşturmak için çalışmalara başlayan şirket inşaatı son hızla sürdürüyor. Fabrikanın hemen yanı başında Tema ile Endüstriyel Ağaç Tarımı A.Ş.’nin 3 yıl önce 6 bin dönüm alana fıstık çamı ektikleri görülürken, 2 km uzağında ise Karacabey’in içme suyunu karşılayacak olan Gölecik Barajı Projesi yer alıyor. Gölecik Barajı Projesi ile Karacabey ve 16 köyün içme suyunun karşılanacağı düşünülürse, Kıranlar Köyü’ne kurulan Kireç Fabrikası hem tarımı, hem de 65 bin insanın içme suyunu zehirleyecek. Bacasından zehir saçmaya hazırlanan Kireç Fabrikası, Karacabey Ovası’ndaki tarımı da öldürecek. Kireç taşının öğütülmesi ve fırınlanması sırasında çıkan toz rüzgarla birlikte Ova’nın ve Karacabey’in üstüne kabus gibi çökecek. Kireç Fabrikası’nın bacasından çıkan zehirli atıklar nedeniylede halkın sağlığı büyük ölçüde bozulacak. Yöremiz kısa sürede çoraklaşacak. Tarım ve hayvancılık rüyası başlamadan bitecek.
Karadağ’da kurulacak olan Kireç Fabrikası bölge halkının sağlığını tehdit ettiği gibi, Karacabey’in tarımsal anlamda da büyük prestij kaybetmesine neden olacak. Daha önce Şahinköy’e kurulması düşünülen Çimento Fabrikası’yla ilgili bütünleşen sivil toplum örgütleri fabrikanın kurulmasına engel olmuştu. Bu süreçte halkın nabzını tutan AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, “Halkın istemediğini bizde istemeyiz” diyerek sivil toplum örgütlerine destek veriyor gibi görüntü verdi. Ancak, Kireç Fabrikası için aynı kararlılığın gösterilememesi kapalı kapılar ardındaki gerçekleri ortaya çıkardı. Karacabey halkının tümünün istemediği kireç fabrikasına Ali Koyuncu ile Kaymakam Dursun Balaba’nın duyarsız kaldıkları, hatta yapımına gizlice destek verdikleri iddia edildi.
Kireç Fabrikası’yla ilgili Güney Marmara Doğal ve Kültürel Yaşamı Koruma Derneği (GÜMÇED) Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı ve TEMA gönüllüsü Ümit Yalçın, çevreye duyarsız kalanların acı gerçeği bir gün mutlaka göreceklerini belirtti.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Yaşamı Koruma Derneği (GÜMÇED) Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı, “Tarıma balta vuran ve insan sağlığını tehdit eden bu tesis ekolojik dengenin bozulmasına neden olacak. Tarımın ve suyun günden güne değer kazandığı bir ortamda bu tür tesisler zehir kusmaktan başka bir işe yaramayacak. Çocuklarımızın geleceği için bu tür tesislerin önüne geçmeliyiz. Ne yazık ki işin içinde Maliye Bakan’ı olunca gören gözler kör, duyan kulaklar sağır oluyor” dedi.
TEMA gönüllüsü Ümit Yalçın’da kireç fabrikasının başta tarım ve 65 bin insanın içme suyunu tehdit edeceğini belirtti. Yalçın birkaç yıl içinde kireç fabrikasının etkisiyle bölgede tarımın ve meyveciliğin yok olacağını vurgulayarak, köyden kente göçlerin hızlanacağını ileri sürdü.