Kadın-erkek bir oldu, tiyatroda buluştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ‘Çemberimde Gül Oya’ adlı oyunu, geçtiğimiz hafta Karacabey Dağkadı Mahallesi’nde sergiledi. Dağkadı Köyü Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde gerçekleşen tiyatro etkinliği keyifli dakikalara sahne olurken, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması adına yapılan bu duyarlı yaklaşım, diğer köylere de örnek oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, tiyatroya gitme olanağı bulunmayan kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşları tiyatro ile tanıştırmak ve şehirle kültürel bağını güçlendirmek amacıyla başlattığı ‘Her Yerde Tiyatro’ kapsamındaki ‘Çemberimde Gül Oya’ oyununu Dağkadılı köylülerle buluşturdu.
Üretici ve girişimci yönleriyle takdir toplayan Dağkadı Köyü Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin daveti üzerine köye gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, ilk defa tiyatro izleme fırsatı bulan köylülere, eğlenceli bir gece yaşattı.
Köy meydanına kurulan sahnede kadınlı, erkekli bir arada tiyatro oyununu izleyen Dağkadılılar; eşitliğin sağlanması adına yapılan bu duyarlı yaklaşım ile de diğer köylere örnek oldu.
Dağkadı Köyü Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Aylin Yıldız, köyümüzdeki kadın erkek ayrımcılığını yıkmak, ön yargıyı kaldırmak, sosyalleşmek ve tiyatro sanatıyla bütünleşmek adına değerli sanatçılarla bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Biz kadınlar eskiden köy meydanından çekinerek geçerken, şimdi hep birlikte tiyatro izleyebilmenin memnuniyeti içindeyiz” dedi.
Yıldız, “Köyümüz kadınlarının toplumsal hayatın içinde var olabilmeleri, üretken olmaları, kazanç elde ederek birliktelik ruhunun yaşatılabilmesi amacıyla Dağkadı Köyü Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurduk. Derneğimiz çatısı altında pek çok sosyal faaliyet gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Biz bayanlar daha önce köy meydanından yalnız geçmeye çekinirken, şimdi hep birlikte üretim yapıyor, festivallere katılıyor ve sosyal etkinlikleri takip ediyoruz. Köyümüzde ilk defa gerçekleşen bu tiyatro etkinliğini kadın-erkek hep birlikte izleme şansını elde ettik. Bende dahil olmak üzere ilk defa tiyatro izledik.
Bizlere bu imkanı verdiği için başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’a ve bu tiyatro ekibinin değerli oyuncularına tek tek huzurunuzda çok teşekkür ediyorum. Bizlere sanatsal ve kültürel açıdan desteklerinizin sürmesini, bütün köylerimiz adına talep ediyoruz ve bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz. İyi ki geldiniz. Gelemediğiniz, gidemediğiniz köy, sizin değildir. Sizleri her zaman bekliyoruz” diye konuştu.
Dağkadı Mahalle Muhtarı Hasan Şenel de, Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’na köylerine gelip keyifli bir tiyatro sahneledikleri için teşekkür etti.
Dağkadı Mahallesi’nde sahnelenen, Şehir Tiyatrosu Sanatçısı Kazım Güçlü tarafından kurgulanan ve yönetilen ‘Çemberimde Gül Oya’ adlı oyun, türünün bir yansıması olarak yer yer seyirciyi de içine alarak keyifli bir gösteri sundu. Köy seyirlik oyunlarından Çeşme Başı, Ana Kız Atışması, Kasap ve Sınır Taşı oyunları, gündelik hayatta karşılaşılan gariplikleri hiciv yoluyla aktarılırken, oyunlar arası geçişler ise sevilen türkülerle sağlandı.
Karacabey AK Parti Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli ve yönetiminin de katıldığı, Dağkadı Mahalle sakinlerinin ilgiyle izlediği oyun, keyifli anlara imzasını attı. ‘Çemberimde Gül Oya’ adlı oyunun belirli sahnelerinde ise köy halkının yer alması da büyük memnuniyet yarattı. Eğlenceli oyunu kahkahalar eşliğinde seyreden köy halkı, gecenin sonunda sanatçıları alkışlarla ödüllendirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.