İyotlu tuz tavsiyesi

İyotlu tuz tavsiyesi
Karacabey Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde dün düzenlenen konfrensta konuşan Dr. Altan Akkaya iyot yetersizliğinden kaynaklanan sakıncaları anlattı.
Karacabey Sağlık Grup Başkanlığı ve Sağlık Hizmetleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa katılanBursa Sağlık Müdürlüğü, Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Şubesi doktorlarından Altan Akkaya çocuklardaki tiroid hormonlarının salgılanması için iyotlu tuz önerisinde bulundu.
Yeterli iyot alınmaması halinde yetişkinlerde ,Guatr hastalığı, Tiroid kanseri ve beyin fonksiyonlarının yetersiz kalacağına dikkat çeken Akkaya, bebek ve gençlerde zihinsel bozukluklar, zeka geriliği ve doğum anomalileri görüldüğünü vurguladı.
Akkaya, “İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi için iyotlu tuz kullanılmalıdır. Tuzun renk ve kokusunda bozulma olmaz. Tuzu gün ışığı ve nemli ortamlardan koruyarak, renkli kavanozlarda ağzı kapalı şekilde saklamak gerekir. Ülkemizde Guatr hastalığının görülme sıklığı %31’dir. Karadeniz bölgesi en çok Guatr hastalığının görüldüğü yer olması yöre insanının kara lahana tüketiminden kaynaklanıyor. Kara lahana, lahana ve Brüksel lahanası iyotu etkisiz hale getiren gıdaların başında gelmektedir. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için düzenli beslenmeliyiz. Yemeklerde mutlaka yemek piştikten sonra tuz atılmalıdır.”dedi. Yapılan bilimsel çalışmalara göre doğumdan itibaren iyot yetersizliği nedeniyle zeka düzeyinde 13.5 puanlık düşme olmaktadır. Çocukların öğrenme yeteneğinde azalma ve algılama güçlüğü, bunun sonucu olarak da okul başarısında düşüş görülmektedir. İnsan beyninin ve sinir sisteminin normal çalışması, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının en önemli bileşeninin iyot olduğu açıklanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.